Εμφανίστηκε στην έκθεση της EICMA και ήταν μία από τις λιγοστές «νέες» παρουσίες της Triumph. Πρόκειται για την σπέσιαλ έκδοση του Tiger 800XC που βασίστηκε στο γνωστό μοντέλο της εταιρείας, «φροντισμένο» όμως αισθητικά ώστε να γίνει «SE», Special Edition.

Οι αλλαγές που φέρει η Tiger 800 EXC SE είναι κυρίως κοσμητικές. Το πλαίσιο είναι βαμμένο σε ένα φλογερό κόκκινο χρώμα, με ρεζερβουάρ, ζάντες, φτερά τροχών, τιμόνι, προστατευτικό εξάτμισης, χειρολαβές αναβάτη, τιμόνι και μάσκα βαμμένα σε ένα ματ «ηφαιστειακό μαύρο» που όμως περιέχει ιριδίζουσες μεταλλικές κόκκινες φακίδες. Έξυπνο τρυκ, προσθέτει μια διάσταση στο χρώμα.

Δύο κόκκινες λεπτομέρειες εκατέρωθεν των φωτιστικών σωμάτων, τονίζουν τις επιθετικές γραμμές της κατάμαυρης μάσκας.

Φορά το γνωστό τρικύλινδρο κινητήρα με μεγάλη διαδρομή για τα τρία έμβολα που προσδίδει πλούσια ροπή και γραμμική απόδοση. Ο τροχός εμπρός των 21 ιντσών δίνει σαφές στίγμα προσανατολισμού για χωμάτινες εξορμήσεις, όπως και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων.

Το τιμόνι και η σέλα αλλάζουν θέση και ύψος ώστε να προσαρμόζονται στα γούστα και τις διαστάσεις του οδηγού, ενώ μια πλούσια σειρά αξεσουάρ μπορούν να διαμορφώσουν περαιτέρω τον ταξιδιωτικό ή εκδρομικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.