Τις σκέψεις του, τις ενστάσεις και τους ενδοιασμούς του για την ηχηρή παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας, αναλύει στη στήλη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Ο γνωστός δημοσιογράφος αποκωδικοποιεί τα λεγόμενα του αμερικανού Προέδρου, ανακαλύπτει κενά στις δηλώσεις του και αναρωτιέται αν τελικά είναι ή όχι δεδομένη η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη…

«Μόνο και μόνο δηλαδή που κοτζάμ Μπαράκ ξύπνησε κυριακάτικα, έβαλε γραβάτα, φώναξε τις κάμερες και ασχολήθηκε με την αφεντιά μας είναι μεγάλη υπόθεση. Αλλά γιατί ασχολήθηκε; Τι ζόρι τραβάει άραγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τα δικά μας ζόρια; Εμένα μου έκανε εντύπωση μια άλλη φράση της ηχηρής παρέμβασης υπέρ της Ελλάδας την οποία δεν άκουσα να σημειώνει κανείς», γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πρετεντέρης.

«Είπε λοιπόν ο Ομπάμα: “Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές”. Μπα; Πώς προέκυψε το ερώτημα; Δεν είναι δεδομένη η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη;…», διερωτάται.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Μπαράκ Ομπάμα «σαν να ξέρει ή να φοβάται, ας πούμε, τι ετοιμάζεται και σου λέει “κάτσε να πω μια κουβέντα, μήπως γλιτώσουμε καμιά νέα φασαρία στις αγορές”».

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στο σχόλιό του καταγράφει και τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν στο Παρίσι. Και συγκεκριμένα, υπογραμμίζει τη διπλή αναφορά του γάλλου υπουργού στην αποτελεσματική συνεργασία του γαλλογερμανικού άξονα… «Το έφερε τυχαία η κουβέντα; Το θυμήθηκε περνώντας; Ή μήπως μας λέει φιλικά ότι δεν υπάρχουν δύο “γραμμές” στην Ευρώπη για την Ελλάδα;», επισημαίνει.