Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς του Open «Το Κόκκινο Ποτάμι» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πλήθος κόσμου, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αλλά και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Ποντιακών συλλόγων παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε εντυπωσιακά υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και το συγκρότημα να χορεύει πυρρίχιο, κίνηση που έδωσε άλλη νότα στη βραδιά και προκάλεσε χαρά και συγκίνηση σε όσους είναι από τον Πόντο, καθώς βρέθηκαν για λίγο στον τόπο τους, έστω και νοερά.

Με διάχυτο το ποντιακό άρωμα στην κατάμεστη αίθουσα, τονίστηκε το ευαίσθητο θέμα της ελληνικής ιστορίας αφού η σειρά πραγματεύεται τον έρωτα δύο νέων στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Κάνουμε αυτή την σειρά που αφορά στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για να θυμίσουμε σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν και να μοιραστούμε, με αυτούς που δεν ξέρουν, την μαύρη αυτή σελίδα του Ελληνισμού» είπε μεταξύ άλλων ο Μανούσος Μανουσάκης από το βήμα.

Κωνσταντίνος Καζάκος-Μανούσος Μανουσάκης

Η ιστορία του «Κόκκινου Ποταμιού» είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη ο οποίος όταν βρέθηκε στο βήμα δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση του.

Ο συγγραφέας βούρκωσε τη στιγμή που ανέφερε την υπόσχεση που είχε δώσει σε έναν καλόγηρο ο οποίος του διηγήθηκε την ιστορία όταν ήταν μόλις δέκα ετών. Τότε είχε δώσει μια υπόσχεση στον εαυτό του. Να κάνει πράξη όσα άκουσε. Και τα έκανε μέσω του βιβλίου του.

Όταν τα φώτα έσβησαν και η προβολή του επεισοδίου ξεκίνησε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που συγκινήθηκαν ενώ όλοι παρασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε εκείνη την εποχή και στα γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Στο τέλος της προβολής, οι συντελεστές της σειράς καταχειροκροτήθηκαν. Η σειρά πρόκειται να κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 στις 21.00 μέσα από την τηλεόραση του Open και ήδη έχει γεμίσει προσδοκίες το τηλεοπτικό κοινό.

Οι συντελεστές της σειράς ποζάρουν χαμογελαστοί για το αυτό εγχείρημα που ξύπνησε μνήμες και γέμισε προσδοκίες

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, το καστ της σειράς, ταξίδεψε σε 10 πόλεις στην Ελλάδα ενώ βρέθηκε και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη αλλά και το Παρίσι.

Οι αριθμοί της σειράς προκαλούν ίλιγγο και αποδεικνύουν πως πρόκειται για προσεγμένη παραγωγή κινηματογραφικών προδιαγραφών. 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι και 629 κουστούμια εποχής θα κάνουν την εμφάνιση τους στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Τάκης Βαμβακίδης-Τατιάνα Παπαμόσχου

Η ιστορία

Η ιστορία ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895 όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 12χρονο γιο της, Μίλτο, µε την μόλις 9χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη και της Σοφίας Νικολαΐδη. Είναι ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή ανάμεσα σε παιδιά οικογενειών Ελλήνων, καθώς σύμφωνα µε τα μουσουλμανικά ήθη αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα µουσουλµάνου.

Αναστασία Παντούση-Ιωάννης Παπαζήσης

Οι ραγδαίες πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις κλυδωνίζουν τον ελληνισμό του Πόντου και επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των ηρώων. Οι επιθέσεις φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις οικογένειες Παυλίδη και Νικολαϊδη, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια, θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά. Χωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή σχέση που τους δένει, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ένας έρωτας που δοκιμάζεται σε μια δύσκολη ιστορικά συγκυρία που ανατρέπει κάθε δεδομένο. Ένα όνειρο ζωής που θα αντισταθεί στα δεινά με μόνο όπλο την αγάπη.

Οι ηθοποιοί

Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Χαρά – Μάρα Γιαννάτου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Δημήτρης Δρόσος, Σωτήρης Χατζάκης, Στέφανος Κυριακίδης, Πέτρος Ξεκούκης, Κώστας Ξηκομηνός, Αργύρης Πανταζάρας, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Παυλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώργος Τσαμπουράκης, Θοδωρής Φρατζέσκος, Κέλλυ Γιακουμάκη καθώς και πολλοί ακόμα ταλαντούχοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη σειρά του Open, «Το Κόκκινο Ποτάμι».