Η επιβίωση των ελληνόφωνων μέσων ενημέρωσης της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας αποτελεί βασικό στοιχείο στη γενικότερη προσπάθεια για διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς ανάμεσα στις νέες γενιές.

Στις 2 Απριλίου 2013, η ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης συμπλήρωσε 98 χρόνια από την ημέρα της έκδοσής της, καταγράφοντας την ιστορική πορεία των Ελλήνων στον Νέο Κόσμο για σχεδόν ένα αιώνα.

«Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο έναν θρίαμβο των ανθρώπων, που στελέχωσαν και έχυσαν ιδρώτα και αίμα πάνω στις λέξεις και τις σελίδες της εφημερίδας αυτής» τονίζει ο εκδότης – διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνης Διαματάρης και διευκρινίζει: «Αποτελεί κυρίως έναν θρίαμβο του Ελληνισμού της Αμερικής. Έναν από τους πιο μεγάλους και πιο λαμπρούς. Mια απόδειξη του ακαταμάχητου πόθου του ομογενή να ριζώσει στην Αμερική, τη νέα πατρίδα που τον έφεραν οι κατά καιρούς κακοδιοικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και παράλληλα να διατηρήσει ακέραια την ταυτότητά του».

Ο κ. Διαματάρης αναφέρει ότι «στον αγώνα του να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο πατρίδες του, ο ομογενής δημιούργησε τον Εθνικό Κήρυκα, αυθεντική και αντάξια φωνή του, που αποτελεί το επίτευγμα και τη συνισταμένη των κόπων του για έγκυρη ενημέρωση και εθνική επιβίωση. Γι αυτό, ομογένεια και «Εθνικός Κήρυκας» είναι απόλυτα ταυτισμένα. Γι αυτό, «Εθνικός Κήρυκας» και ομογένεια αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία ενός Ελληνισμού και ενός δημοσιογραφικού οργάνου που με μόχθο, πίστη στις αρχές και παραδόσεις του Ελληνισμού, αλλά και σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς της φιλόξενης και ανεπανάληπτης αυτής χώρας, μεγαλουργούν».

Ο εκδότης – διευθυντής της ιστορικής ημερήσιας εφημερίδας της ομογένειας, σημειώνει επίσης, μεταξύ άλλων: «Η ιστορική επέτειος μάς κεντρίζει το ενδιαφέρον να ερευνήσουμε τους λόγους που συνέβαλαν, ώστε να επιζήσει ο “Εθνικός Κήρυξ” για 98 ολόκληρα χρόνια, μακρότερα από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα της ομογένειας. Αυτό οφείλεται κυρίως: 1) Στην κουλτούρα που από την αρχή εδραιώθηκε για τη λειτουργία της εφημερίδας, κουλτούρα αρχών, με έντονα τα αισθήματα του χρέους, της ευθύνης και της προσφοράς στους αναγνώστες της. 2) Στο ότι διεύθυνση και συνεργάτες υποστήριξαν κατά το πέρασμα των δεκαετιών κατά κανόνα σωστές θέσεις σε κρίσιμα ομογενειακά και εθνικά θέματα. 3) Στη θεμελίωση, έπειτα από μακρά και επίπονη διαδικασία, μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του αναγνώστη και της εφημερίδας».

Καταλήγοντας, ο κ. Διαματάρης υπογραμμίζει ότι «από το πηδάλιο του Εθνικού Κήρυκα στα 98 έτη ζωής του πέρασαν μόνον επτά εκδότες. Οι τρεις από αυτούς, Τατάνης, Μαρκέτος και ο υποφαινόμενος υπηρέτησαν συνολικά την εφημερίδα -έως τώρα- για 91 από τα 98 χρόνια που πέρασαν, με τον τελευταίο, εμένα, να κρατά τα σκήπτρα της μακρότερης θητείας (από το 1979). Σε χιλιάδες αριθμούνται οι συνεργάτες στα διάφορα τμήματα από την ίδρυση της εφημερίδας. Δεν είναι δυνατόν να τονίσω αρκετά την αφοσίωση, την προσφορά, την αυτοθυσία των συνεργατών του “ΕΚ” καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του και οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια των χρόνων που εγώ έχω την ευθύνη της έκδοσης του Εθνικού Κήρυκα, των συνεργατών μου σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Φλόριδα, Αθήνα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Λευκωσία. Ο Πέτρος Τατάνης, ο πλούσιος κάποτε ιδρυτής της εφημερίδας, πέθανε φτωχός στη Νέα Υόρκη, στις 12/27/1959 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών. Μόλις πρόσφατα εντοπίσαμε τον τάφο του, στον οποίο δεν υπήρχε ούτε μια επιγραφή με το όνομά του! Πού να το φανταζόταν, όμως, ότι το δημιούργημα της ζωής του, θα ζούσε ακόμα; Του είμαστε ευγνώμονες».


10 χρόνια έκδοσης συμπλήρωσε εβδομαδιαία εφημερίδα «Greek News»

Στις 7 Απριλίου 2013, η εβδομαδιαία εφημερίδα «Greek News» της Νέας Υόρκης συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ημέρα της έκδοσής της.

«Ήταν πριν 10 χρόνια, στις 7 Απριλίου 2003, που παραλαμβάναμε από το τυπογραφείο το πρώτο φύλλο της “Greek News”. Ασπρόμαυρη με γαλάζιο λογότυπο και με τετράστηλο τίτλο που έλεγε ότι η πολιορκία της Βαγδάτης από τα αμερικανικά στρατεύματα εντεινόταν» τονίζει ο εκδότης – διευθυντής, Αποστόλης Ζουπανιώτης, επισημαίνοντας ότι «η έκδοση της εφημερίδας ήταν αναγκαιότητα. Μετά το κλείσιμο της εφημερίδα “Πρωινή” το 2001, η ομογένεια είχε ανάγκη από μία φωνή δυνατή, καθαρή, σταθερή και ανιδιοτελή, που θα αποκαθιστούσε την αναγκαία πολυφωνία στην κοινότητά μας. Που θα έδινε εναλλακτικές επιλογές στην ομογένεια και θα την απάλλασσε από μονοπωλιακές ομηρίες».

Ο κ. Ζουπανιώτης αναφέρει: «Κάναμε αυτό το βήμα, μια ομάδα ανθρώπων, με ελάχιστα κεφάλαια -κατ’ ουσίαν από τις διαφημίσεις των φίλων που μας ευχήθηκαν στο πρώτο φύλλο καλή επιτυχία- στο ίδιο λιτό γραφείο που είμαστε και τώρα, με μόνα όπλα τις γνώσεις που αποκομίσαμε από τη δημοσιογραφία, την αγάπη της ομογένειας, που κατακτήσαμε υπηρετώντας την, τη σκληρή μας δουλειά και τις αρχές μας».

Ο εκδότης – διευθυντής της εβδομαδιαίας ομογενειακής εφημερίδας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, που τώρα έπληξε με μανία και την Κύπρο, η «Greek New» πρωτοπόρησε ξεκινώντας την εκστρατεία προτροπής των Ελλληνο-αμερικανών να βοηθήσουν την γενέτειρα, επισκεπτόμενοι τη χώρα το καλοκαίρι. Η εκστρατεία με θέμα “Αγαπάμε την Ελλάδα, βοηθάμε την Ελλάδα, φέτος το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα” ήταν η πρώτη κίνηση ελληνικού μέσου ενημέρωσης για την κινητοποίηση των δυνάμεων του Ελληνισμού της διασποράς, αναπαρήχθη από εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης και βρήκε πολλούς μιμητές. Φέτος τον Μάιο, θα έχουμε την τέταρτη εκστρατεία, ενώ παράλληλα θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε και την Κύπρο».