Στα Γαλλικά δικαστήρια προσέφυγε ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς, εναντίον της εφημερίδας «Le Monde» και δύο δημοσιογράφων της, υποστηρίζοντας ότι τον δυσφήμισαν σε ρεπορτάζ στο οποίο έγραφαν ότι διατηρούσε κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Στο φύλλο της με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2015 και στον ιστότοπό της, από τις 8 του ίδιου μήνα, η εφημερίδα δημοσίευσε μια έρευνα που αφορούσε το σύστημα φοροδιαφυγής που εφάρμοζε η βρετανική τράπεζα HSBC και η ελβετική θυγατρική της HSBC Private Bank Suisse. Για να στηρίξει τα στοιχεία που παρουσίαζε, η εφημερίδα ανέφερε τα ονόματα πολλών διασήμων που διέθεταν «κρυφό» τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία στο διάστημα από το 2005 μέχρι το 2007.

Στα ονόματα αυτά περιλαμβανόταν, λανθασμένα, και εκείνο του Τζον Μάλκοβιτς, όπως ανέφερε σήμερα ο νομικός σύμβουλος του ηθοποιού, Ερβέ Τεμίμ, ο οποίος διευκρίνιζε πως ο ηθοποιός διέθετε όντως τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία κατά το διάστημα 1994-99, σε μια τράπεζα που αργότερα εξαγοράστηκε από την HSBC PB, ο οποίος ομως είχε δηλωθεί από το άνοιγμά του στις αμερικανικές αρχές.

Ο 61χρονος Μάλκοβιτς με τη μήνυσή του στρέφεται κατά της εφημερίδας και των δημοσιογράφων Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ και μάλιστα ο ίδιος δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» που το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή «δεδομένου ότι η εφημερίδα γνώριζε», όπως λέει, ότι ο λογαριασμός του δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες της προαναφερθείσας τράπεζας.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης «γνωρίστηκε» με το θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στο Illinois State University και το 1976 συνέθεσε τη διάσημη θεατρική ομάδα «Steppenwolf». Ορόσημο στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν ο ρόλος του Βαλμόν, στην ταινία «Επικίνδυνες σχέσεις» του Stephen Frears, ο οποίος του χάρισε βραβείο και τον οδήγησε στη διασημότητα. Έκτοτε έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες, στις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Επίσης, έχει κατακτήσει βραβεία για την ερμηνεία του στις ταινίες «Κραυγές στη σιωπή», «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» και «Η ανταλλαγή», ενώ υπήρξε και υποψήφιος δύο φορές για το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου. Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές του και το βραβείο σκηνοθεσίας για το έργο «Good Canary», σκηνοθέτησε τις «Επικίνδυνες σχέσεις» στο «Théâtre del’Atelier», στο Παρίσι, το 2011.