Να απευθυνθούν στον γιατρό τους όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ζητά λόγω καύσωνα η Ματίνα Παγώνη τονίζοντας πως είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στη δοσολογία τους. «Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ» τόνισε επισημαίνοντας πως είναι επικίνδυνο όσο η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη.

«Και τις επόμενες μέρες θα πρέπει οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν μπορούν να βγουν. Είχαμε αρκετά λιποθυμικά επεισόδια, είχαμε αρκετές θερμοπληξίας, Μεταφέρθηκε κόσμος στο νοσοκομείο» επεσήμανε το πρωί της Τρίτης (25/7) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου για τον καύσωνα που μαίνεται επί ημέρες.

Καύσωνας

«Έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να βγουν και να κυκλοφορούν έξω»

«Τα πράγματα άλλαξαν και από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι σε νέες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι και τις επόμενες μέρες θα πρέπει οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν μπορούν να βγουν. Είχαμε αρκετά λιποθυμικά επεισόδια, είχαμε αρκετές θερμοπληξίας, Μεταφέρθηκε κόσμος στο νοσοκομείο. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Επίσης, υπάρχει τηλεργασία. Τις μέρες αυτές έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας οδηγία.

Έγκυες γυναίκες, επίσης, δεν μπορούν να βγουν και να κυκλοφορούν έξω, όπως επίσης τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται στη θάλασσα 12:00 – 17:00. Τα παιδιά είναι το ίδιο ευαίσθητα με τους μεγάλους. Δεν μπορούν να παραμένουν αυτές τις ώρες στη θάλασσα με τόση μεγάλη υψηλή θερμοκρασία. Όσο κι αν προσπαθούμε να τα προφυλάξουμε με τα αντηλιακά, με καπέλα, με νερά».

«Η Ελλάδα δεν έχει συνηθίσει σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ο οργανισμός μας δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κι αυτό το κύμα του καύσωνα. Μεγάλοι σε ηλικία με τη θεραπευτική αγωγή που παίρνουν τα φάρμακά τους θα επικοινωνήσουν με το γιατρό τους γιατί μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες πάλι κάποιες αλλαγές στις δόσεις, και αυτό είναι σημαντικό» σημείωσε η Ματίνα Παγώνη.

«Αν κάποιος έχει έναν άνθρωπο στο σπίτι μεγάλης ηλικίας και αρχίζει να ανεβάζει πυρετό, έχει αδυναμία, καταβολή, έχει τάση για λιποθυμικό επεισόδιο, εκτός του ότι παίρνει το 166 μπορεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες με χρήση παγοκύστης, με ένα μπάνιο, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να πάρει το περιστατικό, να το μεταφέρει στο νοσοκομείο και να δοθούν εκεί οι πρώτες βοήθειες που χρειάζονται. Νομίζω ότι έχουμε προσαρμοστεί περίπου σε αυτές τις θερμοκρασίες γιατί είναι τρεις εβδομάδες τώρα που αντιμετωπίζουμε τον καύσωνα. Πρέπει να προσλαμβάνουμε πολλά υγρά» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Το αλκοόλ αυτές τις μέρες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Τρώμε μικρά γεύματα, συχνά γεύματα που θα πρέπει να έχουν σαλάτα, φρούτα ούτως ώστε να είμαστε σε ελαφριά κατάσταση» επεσήμανε κλείνοντας.

Διαβάστε σχετικά: Θερμοπληξία: Τι δεν δίνουμε ποτέ σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του