Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και συνήθως η πρώτη επιλογή ενός ατόμου που αποφασίζει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, καθώς είναι νόστιμη, φθηνή, αλλά και εύκολα διαθέσιμη.

Σύμφωνα με το healthline.com, οι μπανάνες περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και συστήνονται ακόμα και σε αυτούς που δεν ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή. Ενδεικτικά, μπορεί να ωφελήσουν στην απώλεια βάρους, στην πέψη και στην υγεία της καρδιάς.

Ακολουθούν λοιπόν, τα 10 + 1 οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό:

1.Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Μία μπανάνα έχει περίπου 112 θερμίδες και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και υδατάνθρακες, ενώ περιέχει λίγη πρωτεΐνη και καθόλου λίπος.

2.Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αυτές μπορεί να μετριάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γεύματα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης επιβραδύνοντας την κένωση του στομαχιού.

Εντούτοις, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

3.Βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι μπανάνες, ειδικά οι άγουρες, έχουν ευεργετική δράση για το πεπτικό σύστημα, εξαιτίας των πρεβιοτικών, που γίνονται τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο.

Μπανάνες

4.Απώλεια βάρους

Η μπανάνα δεν βοηθάει άμεσα στην απώλεια κιλών, μπορεί όμως να διαδραματίσει έμμεσα σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, έχει λίγες θερμίδες και είναι χορταστική, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών από λαχανικά και φρούτα έχει επανειλημμένα συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος και απώλεια βάρους

5.Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, ειδικά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Οι μπανάνες λοιπόν, είναι μια εξαιρετική πηγή, ενώ μια πλούσια σε κάλιο διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες και μελέτες σε ζώα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετό κάλιο έχουν έως και 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

6.Γεμάτες αντιοξειδωτικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Περιέχουν διάφορους τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των αμινών

Αυτά τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών ασθενειών

7.Απώλεια όρεξης

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, καθώς προσθέτουν όγκο στο πεπτικό σύστημα και επιβραδύνοντας την πέψη.

Μπανάνες

8.Ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Αρκετές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η τακτική κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το σώμα να ανταποκρίνεται περισσότερο σε αυτήν την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

9.Βελτίωση στην υγεία των νεφρών

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεφρών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης Ως εξαιρετικές διατροφικές πηγές καλίου, οι μπανάνες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες όταν πρόκειται για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

10.«Αποκαθιστά» την άσκηση

Η μπανάνα έχει χαρακτηριστεί ως η τέλεια τροφή για τους αθλητές, επειδή οι υδατάνθρακες που περιέχει χωνεύονται εύκολα, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες.

Η κατανάλωση λοιπόν μετά από άσκηση, μπορεί να μειώσει τις μυϊκές κράμπες και τον πόνο που σχετίζονται με τη δραστηριότητα.

11.Βολική διατροφική συνήθεια

Το γεγονός ότι η μπανάνα είναι φθηνή, εύκολα πρόσβαση, αλλά και χορταστική, την καθιστά όχι μόνο το τέλειο σνακ, αλλά και το τρόφιμο που μπορεί κάποιος να προσθέσει εύκολα στη διατροφή του.