Τέσσερις στους πέντε θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, που καταγράφει υψηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, ιδίως στις τάξεις των μαύρων.

Η μελέτη βασίστηκε στις περιπτώσεις περίπου 1.000 γυναικών που πέθαναν μεταξύ του 2017 και του 2019 εξαιτίας της εγκυμοσύνης, επιπλοκών της, ή μετά τη γέννηση.

«Η έκθεση αυτή παρουσιάζει πολύ πιο καθαρή εικόνα για τους θανάτους που συνδέονται με τις κυήσεις στη χώρα», επισήμανε η Γουάντα Μπάρφιλντ, στέλεχος των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Το 22% των θανάτων επήλθε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 25% την ημέρα της γέννησης ή την εβδομάδα που ακολούθησε, ενώ το 53% ως και έναν χρόνο αργότερα.

Η κυριότερη αιτία, στο 23% των περιπτώσεων, ήταν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας (στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από υπερβολική δόση), το 14% οφειλόταν σε αιμορραγία και το 13% σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι θάνατοι αναλύθηκαν από επιτροπές ειδικών σε τοπικό επίπεδο —αποτελούμενες από γυναικολόγους, αντιπροσώπους ενώσεων, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας κ.λπ.— επιφορτισμένες να καταρτίσουν συστάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι επιτροπές αυτές είχαν πρόσβαση σε «διάφορες πληροφορίες προκειμένου να κατανοήσουν τις συνθήκες κάθε θανάτου», και μπόρεσαν έτσι για παράδειγμα να «προσδιορίσουν αν υπήρχε σχέση ανάμεσα σε μια αυτοκτονία ή έναν θάνατο από υπερβολική δόση και την εγκυμοσύνη», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Γκούντμαν των CDC.

Η εγκυμοσύνη και τα επακόλουθά της μπορεί να επιδεινώσουν για παράδειγμα κάποια ψυχική ασθένεια, να καταστήσουν δυσκολότερη την πρόσβαση σε ψυχιατρικά φάρμακα ή θεραπεία, η ακόμη να προκαλέσουν πόνους ικανούς να οδηγήσουν σε χρήση ουσιών ή αυτοτραυματισμούς.

Κάποιος θάνατος θεωρείται πως «μπορούσε να αποφευχθεί» εάν υπήρχε «τουλάχιστον μια ευκαιρία» να αποφευχθεί χάρη σε «μια ή περισσότερες λογικές αλλαγής» στο σύστημα περίθαλψης, ή από πλευράς της ασθενούς ή της οικογένειας ή της κοινότητάς της.

Ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν: βελτίωση της πρόσβασης στην ασφάλιση υγείας, η βελτίωση της προγεννητικής περίθαλψης και της μεταγεννητικής φροντίδας, βελτίωση των λύσεων μεταφοράς για την πρόσβαση στις απαραίτητες φροντίδες.

Ο δείκτης μητρικής θνητότητας βρίσκεται σε άνοδο στις ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται πλέον στους χειρότερους στις τάξεις των βιομηχανικών κρατών. Ανερχόταν το 2020 σε 23,8 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο. Όμως ο συνολικός δείκτης κρύβει μεγάλες ανισότητες: φθάνει τους 55,3 θανάτους μεταξύ των μαύρων γυναικών, έναντι 19,1 των λευκών.