Μπορεί ο συναγερμός για το πρώτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας να αποδείχθηκε λανθασμένος – μιας και ο Βρετανός τουρίστας πάσχει τελικά από ανεμοβλογιά – όμως ο παγκόσμιος συναγερμός για την εμφάνιση του συγκεκριμένου ιού είναι γεγονός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 90 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα 28 ύποπτα σε 12 χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική.

Να σημειωθεί πως το Βέλγιο επιβάλλει επί συγκεκριμένου κρούσματος καραντίνα 21 ημερών, ενώ η Νέα Υόρκη επαναφέρει τη χρήση μάσκας. Το Newsbeast μίλησε για το θέμα με τον διακεκριμένο καθηγητή πνευμονολογίας και υπεύθυνο στη μονάδα Covid του νοσοκομείου Johns Hopkins Παναγή Γαλατσιάτο.

«O ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν θα γίνει ο νέος κορονοϊός»

Στην ερώτηση του αν μπορεί να γίνει ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ο νέος κορονοϊός ο κος Γαλατσιάτος είναι κατηγορηματικός: «Όχι. Για δύο λόγους. O πρώτος είναι πως υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με την πιο ήπια μορφή, από επιμολυσμένους ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. Τα κρούσματα δεν αναφέρθηκαν από τους ανθρώπους που νοσούσαν σε νοσοκομεία αλλά σε τοπικές κλινικές και ιατρεία. Δεν ήταν δηλαδή πολύ άρρωστοι αυτοί οι άνθρωποι, ούτε χρειάστηκε να μεταβούν στο νοσοκομείο, ούτε ανέφεραν κάτι το ανησυχητικό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, προσωπικά περιμένω από χαμηλό έως ανύπαρκτο ποσοστό θανάτων από ιό της ευλογιάς των πιθήκων και άρα δεν θα υπάρξει η αναγκαιότητα για μέτρα τύπου πανδημίας ή lockdown.

Δεύτερον, και αυτό είναι πολύ βασικό, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται μόνο όταν κάποιος έχει συμπτώματα και ειδικά όταν ο φορέας του ιού έχει αυτά τα χαρακτηριστικά εξανθήματα. Αυτή η συμπεριφορά είναι παρόμοια με τη συμπεριφορά του SARS-CoV και τον MERS-CoV. Όταν ένας ιός εξαπλώνεται μόνο όταν ένας ασθενής έχει συμπτώματα είναι πολύ πιο εύκολο να τον απομονώσεις και να βάλεις σε εφαρμογή το πρωτόκολλο της καραντίνας και αυτό να δουλέψει».

Παναγής Γαλατσιάτος

«O SARS-CoV-2, δηλαδή ο κορονοϊός παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματική μετάδοση κάτι που του επέτρεψε να εξαπλωθεί με ταχύτητα σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, η υψηλή θνητότητα του SARS-CoV-2 (που έφτασε ακόμα και στο 6% όταν ξέσπασε η πανδημία) ήταν αυτή που οδήγησε αναπόφευκτα σε μαζικούς και τάχιστους περιορισμούς όπως τα lockdown».

Τα συμπτώματα και οι προϋποθέσεις για ταχεία μετάδοση

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι τόσο… άφοβη όσο συχνά περιγράφεται. Σύμφωνα με τον κο Γαλατσιάτο: «O ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί όντως να μεταδοθεί γρήγορα. Προϋποθέτει όμως να έχουν οι φορείς συμπτώματα».

Και ποια είναι αυτά τα πρώτα συμπτώματα; «Πυρετός και πονοκέφαλος» απαντά ο κος Γαλατσιάτος και προσθέτει: «και αμέσως μετά το εξάνθημα. Σε αυτό το σημείο, όντως μπορεί πια η μετάδοση να αρχίσει να γίνεται υψηλή αφού ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται με τη δερματική επαφή. Αν δηλαδή του δοθεί η ευκαιρία ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα. Άρα, αν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι έχει πυρετό και μη φυσιολογικό εξάνθημα, πρέπει αμέσως να θέτουν σε καραντίνα τον εαυτό του για να σταματά κατ’ αρχάς την μετάδοση».

Η ανησυχία των ειδικών για τον ιό της ευλογιά των πιθήκων

Επιστήμονες με μικροσκόπιο

Όσο για το τι απασχολεί περισσότερο τους ειδικούς σε σχέση με αυτόν τον ιό, ο κος Γαλατσιάτος μας λέει τα εξής: «Η βασική μας ανησυχία είναι πώς ένας ιός, γνωστός μόνο στη δυτική και στην κεντρική Αφρική έφυγε από αυτά τα μέρη και άρχισε να εξαπλώνεται. Παρ’ ο,τι όπως είπα, έχουμε απ’ ο, τι φαίνεται την ήπια εκδοχή του ιού, το δεύτερο στέλεχος από την Κεντρική Αφρική είναι πιο θανατηφόρο. Και μεταδίδεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ειλικρινά μιλώντας, θεωρώ ότι μεγάλο μέρος της ανησυχίας των γιατρών πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων στην πιο θανατηφόρα εκδοχή της κατηγοριοποιείται ως πιθανό βιολογικό όπλο».

«Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί»

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του γνωστού καθηγητή και στην ερώτηση του αν είμαστε πια σε μια εποχή όπου θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί και πανδημίες και αν ναι, γιατί; «Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Οι ιοί υπάρχουν στον κόσμο πριν από τους ανθρώπους. Και έχουν συστηματικά προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν ζημιά στην ανθρωπότητα. Όταν άρχισαν οι άνθρωποι να φτιάχνουν στον κόσμο την καθημερινότητά τους και να αλληλεπιδρούν με τα ζώα τότε ήταν που ξεκίνησε και η διάχυση των ιών- με τους τελευταίους να μεταπηδούν από το ένα είδος στο άλλο, επιμολύνοντας τα.

Η ανθρωπότητα έχει δει χιλιάδες ιούς όσο υπάρχει στον πλανήτη. Και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε διαρκώς νέους και περισσότερους ιούς και ειδικά όσο οι άνθρωποι αρχίζουν να πηγαίνουν όλο και πιο μακριά, όλο και πιο συχνά, σε δύσκολα μέρη με στόχο να αποσπάσουν τα ορυκτά τα οποία “οδηγούν” την κούρσα της τεχνολογίας.

Οι σπηλιές όπου υποψιαζόμαστε ότι βρέθηκαν οι μολυσμένες νυχτερίδες με SARS-CoV-2 στην Κίνα, σε αυτές τις σπηλιές έχουν εισέλθει άνθρωποι για να αποκτήσουν αυτά τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα άλλα στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων. Οπότε ναι, περιμένουμε νέους ιούς να εμφανιστούν. Αυτό συμβαίνει ήδη τις τελευταίες δεκαετίες που παρακολουθούμε τις εξελίξεις των ιών στενά. Αλλά αυτό όπως είπαμε συνέβαινε πάντα στον πλανήτη».