Το ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε… πάνω σε ένα κύμα κορονοϊού, το οποίο βέβαια είναι πολύ πιο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο από όλες τις προηγούμενες στιγμές της πανδημίας, είναι μια πραγματικότητα. Από την άλλη, υπάρχει και η εύλογη ερώτηση του πότε και πώς θα σταματήσουμε να βλέπουμε τόσο υψηλά κρούσματα σε καθημερινή βάση αλλά και πότε θα αποχαιρετίσουμε την πανδημία γενικώς.

Θέσαμε τις παραπάνω ερωτήσεις στον πλέον ειδικό, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Εδώ και 14 ημέρες διανύουμε ένα κύμα αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Με βάση τα μοντέλα μας, αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε μια κορύφωση του κύματος την οποία περιμένουμε στις 25 με 26 Μαρτίου» μας εξηγεί κατ’ αρχάς ο κος Σαρηγιάννης το σημείο όπου βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και συνεχίζει: «Από την ερχόμενη εβδομάδα (28/3/20222) περιμένουμε να αρχίσει σταδιακά μια πρώτη αποσυμπίεση. Η αποκλιμάκωση θα προχωρά σταθερά μέχρι το Πάσχα αν δεν άρουμε και άλλα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας δηλαδή στους εσωτερικούς χώρους παραμένει άκρως απαραίτητη».

Οι λόγοι που το κύμα δεν αποσυμπιέζεται

Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, ένας βασικός λόγος που αυτή την περίοδο βλέπουμε μια έξαρση των κρουσμάτων, η οποία όμως δεν συνοδεύεται και από παράλληλη αύξηση θανάτων αλλά και νοσηλείων, είναι η παύση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η οποία οδήγησε σε μια γενικότερη χαλάρωση των πολιτών, χαλάρωση που με την σειρά ‘χάλασε’ την καλή πορεία που υπήρχε και οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων, σε συνδυασμό φυσικά και με την κούραση του κόσμου, με το γεγονός ότι το ενδιαφέρον μας στράφηκε στον πόλεμο, στην λιτότητα κτλ.

Κόσμος με μάσκες στο Σύνταγμα

Ο έτερος λόγος όπως εξηγεί ο κος Σαρηγιάννης είναι ότι υπάρχει η δυναμική εμφάνιση της Όμικρον 2, η οποία κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη μιας και είναι κατά 33% πιο μεταδοτική, βάση συντηρητικών προβλέψεων, από την Όμικρον και η οποία επίσης παρουσιάζει μεγαλύτερη διαφυγή ανοσίας.

«Η μη αύξηση στους διασωληνωμένους πάντως δεν διαβάζεται θετικά, θα έπρεπε να υπάρχει πτώση αυτού του δείκτη» σημειώνει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Άρα, αυτή τη στιγμή έχουμε επιβράδυνση της πτώσης. Στην ουσία, συντηρούμε ένα κύμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο χαμηλά. Αυτό το κύμα δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διασπορά και σε αύξηση νοσηλειών στις ΜΕΘ. Να πούμε όμως και το έξης: η σταθεροποίηση της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτή την φάση δεν ισχύει για όλη την επικράτεια. Στο Ηράκλειο υπάρχει μεγάλη διασπορά και από αυτή την άποψη είναι σημαντικό τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν να παραταθούν».

Σαρηγιάννης
Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Πότε θα πέσουν τα κρούσματα

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, οι θάνατοι από κορονοϊό δεν θα αρχίσουν να πέφτουν αισθητά πριν από τις αρχές Απριλίου. «Και αν μείνουμε στο καλό σενάριο και υπάρχει προσοχή από τον κόσμο, τότε θα πέσουμε στα 2.000 περίπου κρούσματα ημερησίως τις ημέρες του Πάσχα» σημειώνει ο καθηγητής.

Και μετά τελειώσαμε με τα κύματα και τα πολλά κρούσματα;» ρωτήσαμε σε αυτό το σημείο τον κο Σαρηγιάννη για να μας απαντήσει:

«Δύσκολο να είναι αυτό το τέλος. Υπάρχει η δυνατότητα για άλλη μία ή και δυο παραλλαγές που να έχουν όλα τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της μεταδοτικότητας. Από αυτή την άποψη, υπάρχει πιθανότητα και για άλλο ή και για άλλα κύματα αλλά το τι θα συμβεί με αυτά θα εξαρτηθεί και από το πως θα διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το ερχόμενο καλοκαίρι».