Την ακτινογραφία των πρωτεϊνικών εμβολίων που έρχονται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και ειδικά του Novavax έκανε ο πιο κατάλληλος άνθρωπος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αυτό στο οποίο ποντάρουν κυβέρνηση και επιστήμονες είναι να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι να εμβολιαστούν αφού πρόκειται για εμβόλια παλαιάς τεχνολογίας τα οποία καταρρίπτουν ένα από τα πιο βασικά επιχειρήματα, ότι δηλαδή δεν είναι δοκιμασμένα…

Το συγκεκριμένο εμβόλιο -που αναμένεται τον ερχόμενο μήνα και στην Ελλάδα – είναι τεχνολογίας του 1980 και σε αυτή βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.

Μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Χορηγείται σε δύο δόσεις με το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη να είναι 28 ημέρες.

Το εμβόλιο Novavax μπορούν να κάνουν οι ενήλικες άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες.

Η αποτελεσματικότητα του Novavax με βάση δύο κλινικές δοκιμές σε μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσο φτάνει το 90% για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι για το αν μπορεί να χορηγηθεί το νέο αυτό εμβόλιο ως αναμνηστική δόση.

Προθεσμία για να μην μείνουν ανεμβολίαστοι

Άλλη μια ευκαιρία να μην μείνουν με «ληγμένο» πιστοποιητικό εμβολιασμού δόθηκε χθες από τον Μάριο Θεμιστοκλέους σε όσους από τους 324.000 για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, είτε είχαν κάνει τα εμβόλια mRNA ή το μονοδοσικό J&J.

Έτσι, όλοι όσοι δεν πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση, μπορούν να βρουν διαθέσιμα ραντεβού και θα έχουν την δυνατότητα μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες να κάνουν το τρίτο «τσίμπημα».