Ο εμβολιασμός με διδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν παράγει αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ενδεχομένως πιθανή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσαν σήμερα, Δευτέρα (13/12) τα αποτελέσματα έρευνας μεγάλης κλίμακας για τον συνδυασμό εμβολίων που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δείγματα αίματος ατόμων που έλαβαν δόσεις των εμβολίων AstraZeneca-Oxford και Pfizer-BioNTech.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται μία ημέρα αφού ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της Όμικρον, έπειτα από τα ευρήματα μελέτης της υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα χαμηλά επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Όμικρον θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων.

«Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα μέρος της εικόνας. Δεν μελετούν παρά τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν δίνουν πληροφορίες για την κυτταρική ανοσία και αυτό θα ερευνηθεί επίσης», δήλωσε ο Μάθιου Σνέιπ (Matthew Snape), καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των συντακτών της μελέτης.