«Ποτέ ξανά!»: Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας σήμερα, Δευτέρα (29/11) τις χώρες μέλη να συνομολογήσουν μια συμφωνία για τις πανδημίες προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να τις αντιμετωπίσουν, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.

«Όλο αυτό θα επαναληφθεί εκτός εάν, εσείς, οι χώρες του κόσμου, ενωθείτε για να πείτε με μία φωνή: ποτέ ξανά!», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού που συναθροίζει τα 194 μέλη του. Αυτή η τριήμερη σύνοδος είναι μόλις η δεύτερη ειδική σύνοδος του ΠΟΥ.

Τα μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν χθες, Κυριακή, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου το οποίο θα προβλέπει και θα καταπολεμά καλύτερα τις πανδημίες. Στη διάρκεια της συνόδου τα μέλη του ΠΟΥ αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα αυτό το σχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει γιατί ο κόσμος χρειάζεται μια νέα συμφωνία»

Κορονοϊός

«Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτή την πανδημία και να αφήσουμε μια κληρονομιά στις γενιές που θα μας διαδεχθούν», υπογράμμισε ο Τέντρος. «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον είναι άλλη μια υπόμνηση πως ο Covid δεν έχει τελειώσει μαζί μας», συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χρειάζεται «άλλη μια ανάκληση στην τάξη». Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Όμικρον, «δείχνει γιατί ο κόσμος χρειάζεται μια νέα συμφωνία», είπε.

Το σχέδιο συμφωνίας για το οποίο συμφώνησαν ανεπίσημα τα μέλη του ΠΟΥ προβλέπει τη δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» που θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί «μία συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές εργαλείο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπάντηση απέναντι στις πανδημίες».

Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023. Το αποτέλεσμα αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας του Μαΐου του 2024.

Μισέλ: Συλλογική μας ευθύνη να μην αφήσουμε ποτέ μια άλλη πανδημία να μας βρει απροετοίμαστους

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «είναι συλλογική ευθύνη» να υπάρξει προετοιμασία και συντονισμός σε περίπτωση άλλης πανδημίας.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, ο κ. Μισέλ ανέφερε: «Είναι συλλογική μας ευθύνη να μην αφήσουμε ποτέ μια άλλη πανδημία να μας βρει απροετοίμαστους, ασυντόνιστους ή να εργαζόμαστε απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου-και οι αποφάσεις σας σήμερα- είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο συνεργασίας μας στο μέλλον και τον τρόπο πρόληψης, προετοιμασίας, εντοπισμού και αντιμετώπισης απειλών για την υγεία στο μέλλον». Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε το γεγονός ότι ο ίδιος είναι «ισχυρός υποστηρικτής μιας διεθνούς συνθήκης ή άλλου νομικά δεσμευτικού μέσου για την ετοιμότητα για την πανδημία».

«Όλοι εμείς -πολιτικοί ηγέτες και ηγέτες διεθνών οργανισμών- πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των παγκόσμιων προσπαθειών. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να χτίσουμε γέφυρες και να βρούμε κοινές λύσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τη διαχείριση των τεράστιων προκλήσεων των παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Αλλά έχουμε ήδη δείξει ότι, όταν εργαζόμαστε μαζί, η ανθρώπινη εφευρετικότητα δεν έχει όρια. Η ανάπτυξη εμβολίων σε μόλις δέκα μήνες είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα».

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι, εάν ξεσπάσει άλλη πανδημία, θα έχουμε τα εμβόλια που χρειαζόμαστε μαζί με όλα τα άλλα αντίμετρα. Και, εξίσου κρίσιμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση σε αυτά τα αντίμετρα. Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ίδια ανισότητα που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε. σε μελλοντικές πανδημίες. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.