Στο 93,2% των εθελοντών εφήβων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-M, που προορίζεται για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, δημιουργήθηκε κυτταρική ανοσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οδηγίες του σκευάσματος.

Σημειώνεται ότι σε μια μελέτη της χυμικής ανοσολογικής απόκρισης (Humoral Immune Response ) οι οροί των εθελοντών αναλύθηκαν για αντισώματα την 42η ημέρα από την έναρξη του εμβολιασμού: «Το ποσοστό ορομετατροπής (ο χρόνος κατά τον οποίο ένα άτομο αναπτύσσει αντισώματα) ήταν 100%».

Σημειώνεται ότι ο προστατευτικός τίτλος αντισωμάτων καθώς και η διάρκεια της προστασίας είναι προς το παρόν άγνωστα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ποιες οι αντενδείξεις

Στις οδηγίες του σκευάσματος αναφέρονται αναλυτικά οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό με το Sputnik-M, όπως οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, τα οξέα λοιμώδη και μη λοιμώδη νοσήματα και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων, η υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

Επίσης, το Sputnik-M πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων του ήπατος και των νεφρών, καθώς και του ενδοκρινικού συστήματος.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό

Σε δύο δόσεις

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας καταχώρισε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-M, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μόλυνσης σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Ανακοίνωσε, δε, πως το εμβόλιο θα λαμβάνεται σε δύο δόσεις οι οποίες χορηγούνται ανά 21 ημέρες.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών θα γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων, ενώ από 15 ετών και άνω με τη δική τους γραπτή εθελούσια συγκατάθεση.