Αν κάνετε αναζήτηση στο hashtag «υγιεινή τροφή» στο Instagram, θα δείτε χιλιάδες αναρτήσεις από ανθρώπους, μερικούς ειδικούς, κάποιους influencers ακόμη και ορισμένους διαφημιστές, που μιλούν για τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο. Ενώ ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι υγιεινές, ίσως αναρωτιέστε, είναι κάποια από αυτές η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή στον πλανήτη;

Μία από τις πιο υγιεινές τροφές, λοιπόν, είναι τα μούρα. Εκτός από το ότι είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και περιέχουν προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο, αναφέρει το healthdigest.com.

Μούρα: Ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα

Ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard’s T.H. Chan School of Public Health, έχει κάνει σημαντική έρευνα για τα μούρα και λέει στην Washington Post «Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα μούρα φαίνεται να ζουν λίγο περισσότερο», καθιστώντας τα μούρα ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Ωστόσο, όσο υγιεινά κι αν είναι τα μούρα, δεν είναι η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή.

Εντόσθια μαγειρεμένα

Εντόσθια- Η τροφή που είναι γεμάτη σε θρεπτικά συστατικά

Σύμφωνα με το Today’s Dietitian τα εντόσθια είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες A, D, B12 και B6, η τελευταία από τις οποίες συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα εντόσθια, λοιπόν, είναι γεμάτα από ωφέλιμα για την υγεία συστατικά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Το Food Navigator αναφέρει ότι οι γιατροί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνουν το κοινό να τρώει εντόσθια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι τα όργανα είναι «η πιο υγιεινή τροφή στον πλανήτη».

Τηγανητό συκώτι

Η Δρ. Zoe Harcombe, ερευνήτρια παχυσαρκίας και ειδικός σε θέματα διατροφής, είπε στο Food Navigator ότι «Αν θέλετε να κερδίσετε έναν διαγωνισμό θρεπτικών συστατικών, επιλέξτε συκώτι και κερδίσατε».

Σύμφωνα με το Men’s Journal, οι καρδιές βοείου κρέατος, αρνιού και κοτόπουλου είναι γεμάτες με αμινοξέα, τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το γεμάτο θρεπτικά συστατικά όργανο περιλαμβάνει επίσης υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, θειαμίνης και φυλλικού οξέος, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μυών και ενισχύουν την αντοχή.

Το Medical News Today αναφέρει ότι ενώ το κρέας όλων των οργάνων είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το συκώτι είναι η καλύτερη επιλογή από όλα. Γεμάτο με βιταμίνη Α, χρώμιο και φυλλικό οξύ, το συκώτι ωφελεί την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών και είναι γνωστό για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που προκαλούν φλεγμονή.