Υπάρχει άραγε η «υπεράνθρωπη» ανοσία; Μια ανοσία που, σαν βιολογική ασπίδα, σε προστατεύει από οτιδήποτε, εν προκειμένω ακόμη και από την πιο επικίνδυνη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού; Οι επιστήμονες αποφαίνονται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση –μάλιστα, έχουν και στοιχεία που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο, μια ανοσία, όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, «αλεξίσφαιρη» ή «υβριδική», είναι εφικτή.

Όπως φάνηκε σε μια πρόσφατη έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, την οποία μάλιστα συνυπογράφει και μια Ελληνίδα επιστήμονας, η ιολόγος δρ. Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζει το εξής: όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό και ακολούθως έχουν κάνει και δύο δόσεις του εμβολίου, αναπτύσσουν ένα τύπο υπερανοσίας.

Μάλιστα, η υπερανοσία αυτή είναι τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε να τους προφυλάξει 100% από τον κορονοϊό, αλλά και από όλες τις μελλοντικές του μεταλλάξεις, όσο ζόρικες και δύσκολες και αν είναι.

Τα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με τον ιστότοπο NPR, οι ερευνητές έκαναν μία σειρά μελετών που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «κάποιοι οργανισμοί μπορούσαν και ανέπτυσσαν μια εξαιρετικά ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση απέναντι στον κορονοϊό».

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο οργανισμός αυτών των ανθρώπων, παρήγαγε πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, τα οποία είχαν επιπλέον και το χαρακτηριστικό της μεγάλης ευελιξίας και «ευκαμψίας» απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν σε αντισώματα που είχαν συλλέξει από 14 άτομα που είχαν νοσήσει και κατόπιν αναρρώσει από Covid-19 το 2020 και ένα χρόνο αργότερα εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλια. Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι αυτά μπορούσαν να εξουδετερώσουν έξι μεταλλάξεις του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων οι, θεωρητικά πιο επικίνδυνες, η Δέλτα και η Βήτα.

Επιπλέον, εντόπισαν αντισώματα ανθεκτικά σε πολλούς άλλους ιούς που συγγενικούς με τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανιχνεύεται σε νυχτερίδες και δύο σε πανγκολίνους.

 «Αυτοί οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτού του είδους την υπερανοσία θα είναι αρκετά καλά προστατευμένοι από τις περισσότερες, ίσως και όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που θα συναντήσουμε στο κοντινό μας μέλλον», λέει στον ενημερωτικό ιστότοπο ο καθηγητής ιολογίας Πολ Μπιένιαζ.

«Η ανοσολογική τους ανταπόκριση στον εμβολιασμό ήταν εξαιρετική και, όπως φάνηκε, πράγματι ανέπτυξαν όντως μια υπερφυσική ανοσία», σχολιάζει η δρ. Χατζηϊωάννου, η οποία είναι από το 2012 αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ροκφέλερ και κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο εργαστήριο του Μπιένιαζ, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται και στο ερευνητικό κέντρο Aaron Diamond Research Center for AIDS.

«Όσοι ασθενείς έχουν αυτού του είδους την υπερανοσία, είναι σε θέση υπεροχής έναντι όλων των υπολοίπων. Και τα αντισώματα στο αίμα τους μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμη και τον Sars-Cov-1, που είχε προκαλέσει πανδημία πριν από περίπου 20 χρόνια», προσθέτει η ελληνίδα ιολόγος.

Η μελέτη που έκαναν οι ειδικοί στο Ροκφέλερ δεν είναι η πρώτη του είδους της. Και σε άλλες έρευνες έχει φανεί ότι υπάρχουν κάποια άτομα με εξαιρετικά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κορονοϊός και αντισώματα

Οι επιστήμονες του Ροκφέλερ, όμως, πήγαν ένα βήμα παρακάτω, καθώς δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα των σούπερ αντισωμάτων κατά ενός ιού που έφτιαξαν στο εργαστήριο, έτσι ώστε να είναι πολύ ανθεκτικός, έπεσαν πάνω στα αντισώματα των ατόμων που είχαν ιστορικό νόσησης και είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις τον εξουδετέρωσαν πλήρως. Εύρηκα!

«Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων με τεχνολογία mRNA σε άτομα με ιστορικό έκθεσης στον κορονοϊό», καταλήγει η δρ. Χατζηϊωάννου.

«Υπερανοσία» και σε όσους επέζησαν από τον SARS του 2002

Πριν ένα μήνα, αντίστοιχη έρευνα από πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης έφτανε στα ίδια, πάνω κάτω συμπεράσματα: Οκτώ άτομα που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό του SARS στην επιδημία της περασμένης δεκαετίας απέκτησαν «υπερανοσία» όταν εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19, παράγοντας αντισώματα που προλαμβάνουν όχι μόνο το στέλεχος Δέλτα αλλά και άλλους κορονοϊούς των πανγκολίνων και των νυχτερίδων.

Περίπου 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από SARS στην επιδημία που ξεκίνησε στην Κίνα το 2002. Ο συγκεκριμένος ιός λιγότερο μεταδοτικός από τον SARS-CoV-2, αλλά πολύ πιο επικίνδυνος, αφού σκοτώνει περίπου το 10% των ασθενών.

Ο Λίνφα Ουάνγκ, ιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εντόπισε επιζώντες της επιδημίας SARS αναζητώντας στοιχεία για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid-19. Ανίχνευσε στο αίμα τους εξουδετερωτικά αντισώματα που στοχεύουν στον ιό του SARS, όχι όμως τον SARS-CoV-2, του νέου κορονοϊού δηλαδή.

Όταν το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer έφτασε στη Σιγκαπούρη, η ομάδα του Ουάνγκ έσπευσε να εξετάσει οκτώ επιζώντες του SARS που είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα. Έκπληκτοι οι ερευνητές ανίχνευσαν αντισώματα που εξουδετερώνουν τρία στελέχη του πανδημικού κορονοϊού –Άλφα, Βήτα και Δέλτα- καθώς και πέντε κορονοϊούς των νυχτερίδων και των πανγκολίνων.

«Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το εμβόλιο ξύπνησε τη «μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος και προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων που επιτίθενται σε ένα τμήμα του ιού του SARS που υπάρχει και στον SARS-CoV-2», σχολιάζει σχετικά το Nature.