Μήνυμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν έστειλε απόψε από τα Χανιά ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί, όπως και η ετοιμότητα του ΕΣΥ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λένας Μπορμπουδάκη, στελεχών της ΥΠΕ Κρήτης, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή και του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Όπως δήλωσε ο κ Κωτσιόπουλος, μετά το τέλος της σύσκεψης, «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης που αφορά μη εμβολιασμένους ασθενείς.

Αυτό που θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συμπολίτες μας, είναι να συνεχιστεί ο εμβολιασμός σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

«Είμαστε σε μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα και έτοιμοι, να αντιμετωπίσουμε και το νέο πανδημικό κύμα» του κορονοϊού, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ τόνισε ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας μέσα από τον σχεδιασμό που υπάρχει και τα επικαιροποιημένα σχέδια που έχουν εκπονήσει τα νοσοκομεία της χώρας, αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «υπάρχει μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων και των υγειονομικών υπηρεσιών της Κρήτης».

Και η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης τόνισε ότι τα νοσοκομεία του νησιού βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ, όπως είπε, υπάρχει επάρκεια κλινών.

Παράλληλα, τόνισε ότι το 90% των ιατρών που υπηρετούν στα νοσοκομεία της Κρήτης έχει εμβολιαστεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε, ανεβαίνει το ποσοστό εμβολισμού και των νοσηλευτών.

Αύριο, Τετάρτη, το κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Ανησυχία για την αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών

Υπενθυμίζεται πως οι γιατροί του νησιού έχουν από μέρες αναφερθεί στην αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης. Μόλις χθες, ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εντατικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Μονάδας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, έγραφε σε ανάρτηση του, μεταξύ άλλων, πως:

«Οι διασωληνωμένοι (>95% ανεμβολίαστοι) αυξάνονται πάλι στη χώρα. Το γεγονός αυτό ήδη επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στον γενικό πληθυσμό (εμβολιασμένους και μη). Εκλεκτικά χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης κλίνης Μ.Ε.Θ., ενώ πολλά εργαστήρια των νοσοκομείων υποχρεωτικά υπολειτουργούν (κίνδυνος διασποράς).

Θα πρέπει όλοι», λοιπόν, «να κατανοήσουμε ότι αν και αυτό το κύμα θα κτυπήσει σκληρά τους ανεμβολίαστους, θα μας επηρέασει όλους από πολλές απόψεις».

Στις 23 του μηνός, ο καθηγητής σημείωνε, εξάλλου, πως «το 4ο κύμα της πανδημίας θα κτυπήσει σύντομα τις ΜΕΘ της Κρήτης. Αυτό θα γίνει όταν οι ανεμβολίαστοι σχετικά νέοι θα μολύνουν κυρίως στο οικογενειακό τους περίγυρο τους μεγαλύτερους σε ηλικία (ανεμβολίαστους). Είναι πιθανόν να δούμε εικόνες χειρότερες από αυτές της Θεσσαλονίκης (οι κλίνες ΜΕΘ είναι πολύ λιγότερες στην Κρήτη). Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Εμβολιαστείτε όσο έχουμε ακόμη ένα μικρό παράθυρο ανοικτό. Αυτό θα κλείσει σχετικά σύντομα. Προσωπικά ανησυχώ πολύ».