Ο ιός των κονδυλωμάτων αποτελεί μία από τις συχνότερες και ευρέως διαδεδομένες παθήσεις των καλοκαιρινών διακοπών. Για την εμφάνισή τους, τα αίτια, τους τρόπους που μεταδίδεται, κυρίως όμως για τους τρόπους που μπορούμε να τον αποφύγουμε, μας απαντά μιλά ο Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

  1. Τι είναι ο ιός των κονδυλωμάτων: 

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται σε στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων Human Papillomaviruses (HPV). Μεταβιβάζονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή αλλά και με άμεση δερματική επαφή, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και πλήττουν εξίσου και τα δύο φύλα, με έμφαση τα άτομα νεαρής ηλικίας. Τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς, με τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι άνω του 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό, μόλις 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 65% των σεξουαλικά, ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους.

  1. Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους;

Ως κύριοι παράγοντες για τη μετάδοση του ιού θεωρούνται η σεξουαλική συμπεριφορά, η ηλικία στην οποία ξεκίνησαν οι σεξουαλικές επαφές, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η χρήση ή όχι προφυλακτικού, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, το κάπνισμα, άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η διατροφή, κ. α. 

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα για τους άνδρες;

Στους άντρες προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών. Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται ανάμεσα στις πτυχώσεις του δέρματος. 

Κατά την εμφάνισή τους παίρνουν διάφορες μορφές. Μπορεί να μοιάζουν σαν ελιές του δέρματος, να σχηματίζουν πλάκες, να είναι διαφανή, κόκκινα ή έντονα καφέ. Δεν προκαλούν ιδιαίτερα ενοχλήματα, παρά μία αίσθηση φαγούρας ή ελαφρού καψίματος. Σε άλλες περιπτώσεις, διακρίνονται μόνο με μεγεθυντικό φακό ή είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρχει κανένα ορατό σημείο. Στην περίπτωση αυτή, η ανίχνευση επιτυγχάνεται μόνο με ταυτοποίηση PRC με τη λήψη δείγματος ιστού. Σε παραμελημένες περιπτώσεις σχηματίζουν εκτεταμένες πλάκες που φτάνουν να φράξουν την ουρήθρα, καθιστώντας επώδυνη την ούρηση αλλά και τη σεξουαλική διείσδυση. Καθώς μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, προσβάλλουν – αν και σπανιότερα – τα χείλη του στόματος, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τον φάρυγγα.

  1. Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού; 

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως προαναφέραμε, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, είτε δια της κολπικής, είτε δια της πρωκτικής οδού, είτε διά της στοματικής οδού. Δεν είναι όμως απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση. Ακόμη και στην περίπτωση τριβής με μολυσμένα δάχτυλα, μολυσμένα sex toys ή με άλλα μολυσμένα αντικείμενα (όπως πετσέτες, σεντόνια, κ.α.) είναι πιθανή η μετάδοση του ιού. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από τις μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό, η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να εμποδίσει τη μετάδοση, αφού δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή όπου συχνά εντοπίζονται τα κονδυλώματα, επομένως με την ερωτική επαφή και την τριβή μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ο ιός. 

  1. Μολύνονται όλοι όσοι εκτίθεται στον ιό; 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν μολύνονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ιό, ούτε εκδηλώνουν βλάβες όλοι όσοι μολυνθούν, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και εάν τα συμπτώματα εκδηλωθούν μετά από καιρό, (καθόσον ο ιός ενδέχεται να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμα και για αρκετά χρόνια) και με δεδομένο ότι ο έχει μεγάλο χρόνο ίασης, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του (από ποιόν ερωτικό σύντροφο προήλθε η μετάδοση), ειδικά στην περίπτωση εφήμερων σχέσεων.

  1. Απλές συμβουλές για ξέγνοιαστο καλοκαίρι: 
  1. Προτείνουμε να χρησιμοποιείται προφύλαξη (προφυλακτικό) κατά τις ερωτικές συνευρέσεις, ακόμη και αν η χρήση του δεν εξαλείφει, αλλά περιορίζει τη μετάδοση του ιού.
  2. Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις ξυρίσματος ή αποτρίχωσης των περιγεννητικών οργάνων, καθώς μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί στο δέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο στον ιό HPV.
  3. Δε θα πρέπει να παραμελούμε την ιατρική δερματολογική εξέταση, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου ετήσιου και τακτικού check up, ιδίως πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Καλές και όμορφες διακοπές, σε όλους! Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής στο Ιατρικό Περιστερίου. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: axiarchos.gr