Στην σημασία των εμβολιασμών αναφέρθηκε η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την έναρξη της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου ενημέρωσε πως υπάρχουν και εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Γνωρίζουμε ότι πριν από μία εβδομάδα είχαμε μία κοινή απόφαση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ για άρση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Μέσα σε μια εβδομάδα έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σε σχέση με τα θρομβωτικά επεισόδια που συνοδεύονται και από θρομοβοπενία. Η απόφαση ήταν άρση του απαγορευτικού.

Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 15 σε ένα σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson – 18 έως 49 ετών με μέση ηλικία τα 35 χρόνια – Η στάθμιση του κινδύνου από τη νόσο του κορονοϊού και του εξαιρετικά μικρού κινδύνου από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση: ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι και να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί αλλά και το κοινό που εμβολιάζεται και η επιτήρηση πάντα συνεχίζεται.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης του εμβολίου και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζω ότι εκτός του ότι είναι ένα μονοδοσικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό άνω του 90% για πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όμως για όλα τα εμβόλια που ισχύει η αίρεση της άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, με τη μεταβολή των δεδομένων μπορεί να αλλάξουν και οι συστάσεις» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.