Μετά και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου οι επισκέψεις στα αντικαπνιστικά ιατρεία, αλλά και στα ιατρεία βελονισμού έχουν αυξηθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται σοβαρά να κόψουν το κάπνισμα. Πόσοι όμως από αυτούς, όμως, φτάνουν μέχρι το τέλος;

Το τσιγάρο είναι μία μαθημένη συμπεριφορά, μια μαθημένη κατάχρηση. Το κάπνισμα είναι αργός θάνατος. Όλοι το γνωρίζουν και σίγουρα ουδείς βιάζεται να πεθάνει.

Επτά στους δέκα καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά στην επιθυμία αυτή «εχθρός» είναι ο εγκέφαλος.
Όπως λένε οι επιστήμονες, όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα, ενώ τα περισσότερα όργανα του οργανισμού, που συνδέονται με αυτό, όπως η μύτη, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, το στόμα, η γλώσσα, όλα μας τα αγγεία και η καρδιά, ευεργετούνται, ο εγκέφαλος είναι εκείνος που «δυσαρεστείται» και δημιουργεί το πρόβλημα.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να κόψει κανείς το κάπνισμα, είτε είναι πολλά χρόνια καπνιστής, είτε όχι, λόγω της μεγάλης εξάρτησης, που προκαλεί η νικοτίνη και το σύνδρομο στέρησης, που ακολουθεί κάθε προσπάθεια.
Σε αυτό το σημείο, ο καπνιστής χρειάζεται βοήθεια και εδώ έρχεται να παρέμβει ο βελονισμός και να στηρίξει την προσπάθεια του ατόμου να κόψει τη βλαβερή συνήθεια.

«Ο βελονισμός δεν κόβει το κάπνισμα, αλλά βοηθάει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, Μιλτιάδης Καράβης.

Οι ειδικοί κατηγορηματικά απαντούν ότι καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του βελονισμού παίζει η ενεργή συμμετοχή και η ισχυρή θέληση του ατόμου.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 70% των καπνιστών επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν προσπαθούν σοβαρά, φοβούμενοι τις παρενέργειες από την έλλειψη νικοτίνης και τις αλλαγές, που η έλλειψη τσιγάρου θα φέρει στη ζωή τους.

Σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας, μόνο 2,5 % των καπνιστών καταφέρνουν από μόνοι τους να κόψουν το κάπνισμα. Αντίθετα, οι διάφορες μέθοδοι διακοπής του φαίνεται να είναι αποτελεσματικές σε 20-40% των καπνιστών.

Παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας έχει και ο βελονισμός, ο οποίος μπορεί να εφαρμοσθεί, είτε σαν μοναδική συμπληρωματική προσέγγιση σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες αποχής από το κάπνισμα, είτε να συνδυασθεί με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική ή μη, τεχνική.

Πώς εφαρμόζεται

Βελόνες μιας χρήσεως τοποθετούνται σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του σώματος, χωρίς πόνο. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται 6-10 βελόνες στον λοβό του αυτιού, στο πρόσωπο και ίσως στα χέρια. Δεν έχει καμία παρενέργεια. Οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για διάστημα 15 – 20 λεπτών και στη συνέχεια αφαιρούνται. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 6 – 8 ώρες από τη θεραπεία. Την επομένη ημέρα ο καπνιστής θα αισθανθεί μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα, δε θα υπάρχουν τα συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης, η επιθυμία, όταν υπάρχει, θα είναι ήπια, απόλυτα ελεγχόμενη και λιγότερο βασανιστική απ’ ό,τι συνήθως συμβαίνει, ενώ δε θα υπάρχουν τα συμπτώματα ενός καπνιστή, που κόβει το κάπνισμα. Αντίθετα, θα εμφανιστούν συμπτώματα απέχθειας στον καπνό, τα οποία όσο περνά ο καιρός θα είναι πιο έντονα.

Με τις ειδικές τεχνικές του βελονισμού, μεγάλος αριθμός ενδογενών ουσιών που παράγονται από κύτταρα, ή ιστούς του σώματος, μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος, με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και με τις νευρικές ίνες σε ειδικά κύτταρα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Εκεί, αυτές οι ενδογενείς ουσίες μιμούνται τη δράση της νικοτίνης «συμπληρώνοντας» το κενό, που δημιουργείται από την έλλειψη της.

Προσοχή σε όσους δηλώνουν βελονιστές
Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο, λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Καράβη, «υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι κάνουν βελονισμό χωρίς όμως να είναι ειδικοί. Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού ζητά έλεγχο από την Πολιτεία και θέσπιση κανόνων, καθώς ναι μεν στην Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί ότι ο βελονισμός είναι μία ιατρική πράξη και πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από ιατρούς με ειδικότητα και κατάλληλα εκπαιδευμένους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν τηρείται. Γι’ αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος».