Η επιστήμονας που έκοψε πρώτη το νήμα της κούρσας για το εμβόλιο του κορονοϊού εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η τεχνολογία που επιστράτευσε θα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθεί για τη μάχη με μια ακόμα ασύμμετρη απειλή: τον καρκίνο.

Αυτό δηλώνει η Ozlem Tureci, που μαζί με τον σύζυγό της Ugur Sahin ίδρυσαν τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech. Η Tureci είπε πως εργάζεται ήδη σε έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να μάχεται αποδοτικότερα τους καρκινικούς όγκους.

Το ζευγάρι των ερευνητών εργάζεται πάνω στην τεχνολογία εδώ και δύο δεκαετίες, γι’ αυτό και εμφανίστηκαν τόσο έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουν με το που χτύπησε ο κορονοϊός την οικουμένη.

Μέσα σε 11 μήνες, η Βρετανία γινόταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Tureci, Γερμανίδα τουρκικής καταγωγής, μίλησε στο πρακτορείο Associated Press και εξήγησε πως η τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA) είναι ιδανική για την εκπαίδευση του ανθρώπινου σώματος απέναντι σε απειλές ιών.

Η ίδια αρχή μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για τη μάχη με τους κακοήθεις όγκους. «Έχουμε αρκετά και διαφορετικά εμβόλια για τον καρκίνο που βασίζονται στο mRNA», είπε χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει πότε ένα τέτοιο σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο.

«Περιμένουμε ωστόσο πως μέσα σε μόλις 2 χρόνια, θα έχουμε έτοιμα τα εμβόλιά μας για τον καρκίνο με τρόπο που να μπορούμε να τα προσφέρουμε στον κόσμο»…