Ελληνικό τεστ θα προβλέπει αν κάποιος θα νοσήσει βαριά ή όχι από κορονοϊό

«Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα το οποίο θα είναι μεγάλο» προειδοποιεί ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
17:28
17/10/2020
Ελληνικό τεστ θα προβλέπει αν κάποιος θα νοσήσει βαριά ή όχι από κορονοϊό
11
loading

Ένα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης για το αν κάποιος θα νοσήσει ελαφριά ή βαριά από κορoνοϊό, το COMPASS-COVID-19 SCORE, πρόκειται σύντομα να προωθηθεί και να ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για κλινικοεργαστηριακό σκορ εκτίμησης κινδύνου επιδείνωσης, που ανέπτυξε η ομάδα του καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, το οποίο είναι διαθέσιμο με ελεύθερη πρόσβαση στο site medupdate.eu. Το εν λόγω κλινικοεργαστηριακό σκορ βασίζεται σε μελέτη η οποία έγινε στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhromvosis and Aimostasis».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά, άρα να κάνουμε γρήγορα κάποιες ιατρικές πράξεις και θεραπευτικές επιλογές, που θα σταματήσουν την εξέλιξη του covid στη βαριά του μορφή. Κι έτσι ευελπιστούμε ότι θα ανακόψουμε την πορεία των ασθενών προς τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αυτή είναι και η βασική αντίληψη στη θεραπευτική του κορoνοϊού», δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο διακεκριμένος αιματολόγος Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο καθηγητής, που είναι και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, καθώς επίσης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοκόλλων για την Φλεβική Θρόμβωση, αναφέρεται στον καίριο ρόλο που καλείται να παίξει η ΠΦΥ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα post covid ιατρεία που ήδη αναπτύσσονται στο Παρίσι, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μήνες μετά την αποθεραπεία τους, ενώ φέρνει στο τραπέζι και δεδομένα που συσχετίζουν τη βαρύτητα της νόσου όχι μόνο με την ποσότητα του ιικού φορτίου, αλλά και με την ένταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας δηλώνει: «Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα το οποίο θα είναι μεγάλο και θα έχουμε μία περαιτέρω δυσκολία σε σχέση με τη Γαλλία το Μάρτιο, γιατί ο ελληνικός πληθυσμός είναι υγειονομικά κουρασμένος, μετά και από την δεκαετή οικονομική κρίση.

Όμως δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο που τον Μάρτιο οι γιατροί στη Γαλλία, μπήκαν στη δυσάρεστη θέση να κάνουν διαλογή στο ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν θα φτάσουμε ξανά σε τέτοια σημεία, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γαλλία. Κι ο λόγος είναι ότι το Μάρτιο δεν είχαμε θεραπευτικές στρατηγικές που να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του νοσήματος. Ενώ σήμερα ξέρουμε να χειριζόμαστε τους ασθενείς. Όχι να θεραπεύουμε τον ιό. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα είναι συνολική αποτυχία όχι μόνο του συστήματος υγείας, ή πολιτική αποτυχία, αλλά αποτυχία της ιατρικής να μεταφέρει και να εφαρμόσει τη γνώση που έχει παραχθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο».

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, o ηγέτης στο χώρο της αιματολογίας διεθνώς, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με την ποσότητα του ιικού φορτίου. Και σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η μάσκα. Για να τελειώσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, αν σταματάει τον ιό ή όχι! Η μάσκα θα ελαττώσει το φορτίο του ιού που εκπέμπω και θα ελαττώσει επίσης το φορτίο του ιού που θα πάρω».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Δημήτρης766

  Πώς? Γεροτζούφιος?? Νέο φρούτο? Υπάρχει πράμα βλέπω στο pay roll....

 2. avatar κοβιντο τσαρλατανιστάν……

  ......ελάτε όλοι οι τσαρλατάνοι στην ελλάδα, εχει....ψωμί ο κοβιντ σου λέεεωωωω!!!!!!
  ΑΝ ΗΞΕΡΕ Ο [...] ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕ ΕΚΑΝΕ ! ! ! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝ ΕΙ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΦΟΡΆΝΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΟ ΠΕΤΟ.....

 3. avatar Peter han

  Για την διασπορά του κορονοιου στην Ελλάδα ευθύνεται ή εγκληματική κυβέρνηση του Μητσοτάκη με τους κορονοτουριστες και τους λαθροεισβολεις πού μας κουβάλησαν
  Δεξιά ή μεγαλύτερη καταστροφή , διαχρονικά τής Ελλάδας

  1. avatar Αριστερα τα χαλια σας

   Εμφύλιος, συνδικαληστες, εκδίωξη πολυεθνικών εργοστασίων. Χαμένες θεσεις εργασιας, και καλα περιβαλλοντικές ευασθησιες και χαμένες ξένες επενδυσεις λογω προσφύγων στο ΣΤΕ, Ανάθεμα....

  2. avatar @Peter han

   Η δεξιά έφερε τους λαθροεισβολείς;
   Ε όχι πια! Αυτό δεν είναι πολιτική θέση, είναι κλινική διαταραχή!

 4. avatar Giorgis

  \"Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά ...\"
  \"Κι έτσι ευελπιστούμε ότι θα ανακόψουμε την πορεία των ασθενών προς τις μονάδες εντατικής...\"
  Και πόσο πάει αυτή η ελπίδα?
  Και τι σημαίνει \"Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα το οποίο θα είναι μεγάλο\"?
  Δεν είναι φυσικό φαινόμενο η πανδημία. Αποτέλεσμα ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι. Αν θέλουμε τη σταματάμε. Πως γνωρίζετε ποια θα είναι η πορεία λοιπόν?

 5. avatar ΕΛΛΑΔΑΡΑ

  Γεμισεσ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ...

  1. avatar Andreas-20

   Δυστυχώς δεν γέμισε επιστήμονες και καθηγητές..Χαπατα γέμισε που πιστεύουν ότι τους λένε χωρίς να ψάξουν τίποτα

   1. avatar Ακριβώς!

    Χάπατα γέμισε, ξερόλες, που είναι πολύ έξυπνοι, μα πάαααρα πολύ έξυπνοι ...

 6. avatar Andreas-20

  [...] δίχως τέλος...Ε ρε παράνοια μέχρι και οι κορονο—πληκτοι στο τέλος θα σας πάρουν πρέφα

  1. avatar Είπε ο

   Είπε ο ειδικός. Ακούστε επιτέλους αυτούς που γνωρίζουν και αφήστε τις γραφικότητες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει