Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών που είναι πολύ σημαντικά για την καλή μας υγεία. Ειδικότερα τα λεγόμενα ω3 και ω6 λιπαρά θεωρούνται και απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα προσλάβει μέσω της τροφής.

Μια σωστή αναλογία ω6 και ω3 στην καθημερινή μας διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαιτέρως για τα παιδιά, καθώς αποτελούν δομικό συστατικό για το νευρομυικό τους σύστημα.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι με εξαίρεση τη βρεφική ηλικία, όπου τόσο το μητρικό γάλα όσο και τα βρεφικά γάλατα περιέχουν τις σωστές ποσότητες και αναλογίες αυτών των καλών λιπαρών, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μειώνεται η πρόσληψή πολυακόρεστων στη διατροφή τους.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Maternal and Child Nutrition, όπου χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από 2500 παιδιά έως 5 ετών, φάνηκε ότι μετά το 1ο έτος ηλικίας τους υπάρχει μια σημαντική μείωση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών, κυρίως λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ψαριού.

Τα ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πολυακόρεστων λιπαρών και δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή ενός παιδιού. Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πολλούς μια βασική αιτία της χαμηλής κατανάλωσής του είναι το υψηλό του κόστος.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι φθηνότερες επιλογές όπως το κατεψυγμένο ψάρι ή κονσερβοποιημένο ψάρι, αποτελούν εξίσου καλές επιλογές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι δεν μειώνεται ιδιαίτερα η περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά, με κόστος σημαντικά πιο χαμηλό.

Πηγή: neadiatrofis.gr