Οδηγία στους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κίνα λόγω του κοροναϊού, εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς η αναστολή πτήσεων, στην οποία προχώρησαν αεροπορικές εταιρίες, καθιστά ολοένα πιο δύσκολο να φύγει κάποιος από τη χώρα, έδωσε εκ νέου σήμερα, Τρίτη, η Βρετανία.

«Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Επικαιροποιώντας την ταξιδιωτική του οδηγία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μέλη του προσωπικού και οικείοι τους από την πρεσβεία και τα προξενεία της Βρετανίας απομακρύνονται από την Κίνα, ενώ θα παραμείνουν μέλη του προσωπικού που θεωρούνται απαραίτητα, όπως αυτά που παρέχουν προξενικές υπηρεσίες.

«Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε πλέον τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα, εάν μπορούν, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Όπου υπάρχουν ακόμα Βρετανοί υπήκοοι στην επαρχία Χουμπέι που επιθυμούν να απομακρυνθούν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους διευκολύνουμε».

Η British Airways και η Virgin Atlantic έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις προς και από την Κίνα.

«Η δυνατότητα του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων να συνδράμουν εντός της Κίνας τους Βρετανούς πολίτες είναι περιορισμένη και θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΠΟΥ: Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει εμφανισθεί στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», όρος που ισχύει όταν υφίσταται κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας. Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία για κίνδυνο μόλυνσης.

Η Μπριάν υπενθύμισε πως η κοιτίδα της επιδημίας είναι η επαρχία Χουμπέι. «Η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι εκεί έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα» για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου ανέφερε για τον κοροναϊό. Ελπίζουμε πως βασιζόμενοι σ’ αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Χουμπέι, αλλά και σε άλλα μέρη, στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό» υπογράμμισε.