Καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Ασθενείς και γιατροί σε «απόγνωση» εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων


ΥΓΕΙΑ
13:17
22/01/2020
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
8
loading

Για καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καθώς και ασθενείς και γιατρούς «σε απόγνωση» λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία, κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), μετά από σωρεία παραπόνων που έχει δεχθεί από ασθενείς.

Οι καταγγελίες αφορούν ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης οι καταγγελίες αφορούν και ελλείψεις φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.

«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς. Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία ενημερώνει για το πρόβλημα.

«Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΛΟΚ, όπως τονίζει, παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων, ενώ παράλληλα ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Όλα στα μεγάλα συμφέροντα

  Με τη Νέα Δημοκρατία η δημόσια υγεία και παιδεία υποβαθμίζονται και εκχωρούνται στα μεγάλα συμφέροντα. Τα δείγματα γραφής είχαν ξεκινήσει από την χειρότερη κυβέρνηση ever Σαμαρά - Βενιζέλου με τον Άδωνη στο ρόλο του εκτελεστή για τη δημόσια υγεία.

  1. avatar Ναι ενω

   Πριν της ΝΔ όλα ήταν καλά;μη σου τυχη φίλε μου,κάνε αντιπολίτευση εδω,αλλά μη σου τυχη

 2. avatar Ρε

  Κικιλια ακούςτι τραβανε οι ανθρωποι?
  Αλλά δεν φταις εσύ
  φταίνε τα ζα που σας ψηφισαν Ξεχασαν πολυ γρηγορα ποσο ανικανοι και επικίνδυνοι ειστε

  1. avatar POLYKRATIS

   Μη το πολιτικοποιεις.παντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι δυστυχως

 3. avatar Μ.

  Η απόλυτη ντροπή του κράτους μας!
  Δεν τους φτάνει αυτο που τους βρήκε αλλα και θα πρέπει να κινητοποιήσουν συγγενείς και φίλους για να βρουν τα φάρμακα τους!
  Ντροπή !!!!!

 4. avatar POLYKRATIS

  Δε φτάνει που τραβάνε τον Γολγοθά τους οι ανθρωποι.,τους ταλαιπωρούν κι από πάνω.και δε μιλάμε για φάρμακο μιας απλής ιωσης,.Ο ασθενής σε όλη την ζωή του του κρατάτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.τωρα είστε υποχρεωμένοι να του χορηγηθεί το φάρμακο που χρειάζεται.κοψτε το λαιμό σας και βρείτε το

 5. avatar Nolvadex

  Τόν 20 μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν υπήρχε σέ όλα τα φαρμακεία η γυναίκα μου είναι καρκινοπαθείς και το είχε ανάγκη πήγα σέ πέντε φαρμακεία για να τό βρω ( δεν είναι φάρμακο χημειοθεραπείας αλλά συστήνεται για μετά )

 6. avatar Τόνο Μάσας.

  Μεγάλη προσοχή στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.Δίνουν μεγάλη μάχη και δεν πρέπει να τους δυσκολεύουν περισσότερο.
  Δεν μπορούμε να πούμε πολλά αλλά οτι πρέπει να γίνει γι αυτούς να γίνει γρήγορα. Αντε για άχρηστο Ελληνικό κράτος μη πω τίποτα πιο βαρύ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει