Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την πολύωρη παραμονή μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία αλλά και η αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν αυξήσει μοιραία και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Ένα από τα πλέον συχνά είναι αυτά που προκαλεί η προοδευτική εκφύλιση των δίσκων του μεσοσπονδύλου. Μια κατάσταση που δημιουργεί αρκετό πόνο στους ασθενείς, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν βλέπουν μακροπρόθεσμη βελτίωση με τη φαρμακευτική αγωγή ή τις φυσικοθεραπείες.  Για πολλούς από αυτούς ιδανική λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η δισκεκτομή με λέιζερ.

Ο Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής, Νευροχειρουργός με εξειδίκευση στην Ενδοσκοπική, Στερεοτακτική και Μικροσκοπική Νευροχειρουργική των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, του Εγκεφάλου και των Περιφερικών Νεύρων, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General με συνέντευξή του στο newsbeast δίνει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για αυτή τη νέα μέθοδο, για τα πλεονεκτήματά της αλλά και για το χρόνο αποθεραπείας των ασθενών.

Γιατί καταστρέφονται οι δίσκοι του μεσοσπονδύλου;

Από την ηλικία των 12 ετών περίπου, ξεκινά αργά και προοδευτικά η εκφύλιση των δίσκων του μεσοσπονδύλου. Οι δίσκοι όσο περνούν τα χρόνια και εξαιτίας του ότι δεν έχουν δική τους αγγείωση έχουν την τάση να αφυδατώνονται, να συρρικνώνονται και τελικά να γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι. Έτσι, γύρω στην ηλικία των 30 αρκετοί ασθενείς θα παραπονεθούν για έντονο πόνο στη μέση που θα τους οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εκ πρώτης όψεως αποτελεί μια απλή κατασκευή η οποία επιτελεί όμως μια πολύ σημαντική λειτουργία γιατί επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων ώστε η σπονδυλική στήλη να μπορεί να κάμπτεται και να περιστρέφεται. Παράλληλα, απορροφά τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης. Η δημιουργία κήλης προξενεί πιέσεις στην παρακείμενη ρίζα, προκαλώντας έτσι έντονο πόνο στους ασθενείς. Η οξεία βλάβη του δίσκου λέγεται δισκοκήλη ενώ οι χρόνιες βλάβες λέγονται εκφυλιστικές δισκοπάθειες ή δισκαρθροπάθειες και οδηγούν σταδιακά σε σπονδυλαρθρίτιδα, όταν δηλαδή οι σπόνδυλοι αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτού του τύπου τις βλάβες είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό, η γήρανση, η κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, τυχόν τραυματισμοί και η συχνή άρση βάρους. Αντίθετα, η συστηματική άσκηση αποτελεί βασικό τρόπο συντήρησης των δίσκων και ανάσχεσης της διαδικασίας γήρανσης και εκφυλισμού τους.

Πότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε δισκεκτομή;

Όταν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσφορία στη βάδιση ή ο πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου και γενικότερα όταν πολλά καθημερινά πράγματα γίνονται πλέον με δυσκολία, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Επίσης, στη λύση της δισκεκτομής θα πρέπει να οδηγηθούν όσοι ασθενείς δεν είδαν βελτίωση στον πόνο μετά από συμβατικές θεραπείες ή φυσιοθεραπείες.

Γιατί να επιλέξω διαδερμική δισκεκτομή με Laser (PLDD);

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της έντονης οσφυοισχιαλγΐας που προκαλείται από την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη). Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα είναι ότι η δισκεκτομή με λέιζερ γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Η διαδερμική δισκεκτομή με λέιζερ (PLDD) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς και συνιστάται γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εισάγεται ένα ηλεκτρόδιο, με ακτινογραφική καθοδήγηση στο πάσχοντα δίσκο και εξαχνώνεται με θερμική ενέργεια λέιζερ. Αυτό προκαλεί μια έμμεση αποσυμπίεση της δισκοκήλης. Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική. Δεν υπάρχει διαμονή στο νοσοκομείο, καθώς και καμία μακρά περίοδος αποκατάστασης.

Συνοψίζοντας πια θεωρείτε πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά για όσους ασθενείς επιλέξουν αυτή τη μέθοδο.  Συνοψίζοντας θα έλεγα πως:

  • Είναι αναίμακτη και δεν απαιτεί ολική αναισθησία παρά μόνο τοπική νάρκωση.
  • Διαρκεί από 20-35 λεπτά και ολιγόωρη νοσηλεία.
  • Οσφυαλγία και ισχιαλγία, ο ΠΟΝΟΣ,  δηλαδή υποχωρεί ΑΜΕΣΩΣ.
  • Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες.
  • Έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
  • Είναι τελείως ασφαλής.

Πώς πραγματοποιείται η δισκεκτομή με λέιζερ;

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, με τοπική αναισθησία, μια λεπτή βελόνα εισάγεται στο δίσκο είτε με την καθοδήγηση ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος C arm είτε  με το O arm (που χρησιμοποιείται στη ρομποτική χειρουργική). Αφού τοποθετηθεί η βελόνα στο πάσχοντα δίσκο, εξαχνώνεται με λέιζερ ο πυρήνας του και εξαφανίζεται η κήλη.

Δημιουργείται έτσι λόγω της εξάχνωσης του δίσκου μείωση της πίεσης στη ρίζα του νεύρου που πιέζεται. Η μείωση του πόνου είναι άμεση και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Oι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία άμεσα και επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να γίνεται μετά από έξι εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα androulis.gr ή καλέστε στα τηλ.: 211 41 00 896 – 693 65 24 411.

Βρείτε τον Νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή

  • στην Πλ. Μαβιλη Αν.Τσόχα 18-20
  • στην Αγία Παρασκευή Λεωφ. Μεσογείων 264
  • στη Νέα Ιωνία Αλέκου Παναγούλη 81-83