Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με άσθμα να αναπνέουν πιο εύκολα, ισχυρίζονται βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες στο King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D έχει τη δυνατότητα να μειώσει αισθητά τα συμπτώματα των νοσούντων. Πιστεύουν ότι ίσως κάποια μέρα οι βιταμίνες θα μπορούν να συνταγογραφηθούν μαζί με κοινά στεροειδή, μειώνοντας την ανάγκη των ανθρώπων για φάρμακα.

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι η βιταμίνη του ήλιου οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα ενός φυσικού χημικού στοιχείου του σώματος που επιβραδύνει τα συμπτώματα στους ασθενείς με άσθμα και μειώνει την αποτελεσματικότητα των στεροειδών.

Το άσθμα είναι μια φλεγμονή στους αεραγωγούς, οι οποίοι περιορίζονται, καταλήγοντας σε επεισόδια άπνοιας και λαχανιάσματος που μπορεί να είναι μοιραία.

Οι σοβαρές περιπτώσεις άσθματος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται με δισκία στεροειδών που μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Πολλοί άνθρωποι από όσους νοσούν έχουν κάποια αντίσταση στη λήψη στεροειδών, γεγονός που κάνει ακόμα δυσκολότερη την αγωγή τους και τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο εξαιτίας σοβαρών, ακόμα και επικίνδυνων για τη ζωή τους, επεισοδίων άσθματος.

Σε μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση άσθματος στη Βρετανία, μια ομάδα επιστημόνων από το King’s College ταυτοποίησε ένα μηχανισμό μέσω του οποίου η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, παρέχοντας έναν πιθανό στόχο για μελλοντικές θεραπείες. Το IL -17A είναι ένα φυσικό χημικό που βοηθάει στην άμυνα του σώματος ενάντια στη φλεγμονή, ωστόσο επιδεινώνει το άσθμα και μειώνει την απόκριση των στεροειδών, όταν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η ομάδα αυτή των επιστημόνων εξέτασε την παραγωγή IL -17A και των επιπέδων του χημικού στοιχείου στα κύτταρα σε 18 ασθενείς με άσθμα που παρουσιάζουν αντίσταση στα στεροειδή και σε 10 ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτά, όπως και σε μια ομάδα 10 υγειών ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με άσθμα είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά IL -17A από αυτούς χωρίς άσθμα, ενώ οι ασθενείς με την αντίσταση στα στεροειδή είχαν τα υψηλότερα ποσοστά IL -17A. Επιπλέον εξετάσεις έδειξαν ότι ενώ τα στεροειδή δεν μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή IL -17A στα κύτταρα των ασθενών με άσθμα, η βιταμίνη D μείωσε αισθητά την παραγωγή IL -17A στα κύτταρα όλων των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για όλους όσους πάσχουν από άσθμα, μειώνοντας την ποσότητα των φαρμάκων με στεροειδή.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μια σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και σοβαρών καρκίνων. Το σώμα παίρνει τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D από τον ήλιο, αν και τα λιπαρά ψάρια είναι μια καλή διατροφική πηγή λήψης της βιταμίνης.

Η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz από το κέντρο Medical Research Council & Asthma UK in Allergic Mechanisms of Asthma στο King’s College, που ξεκίνησε την έρευνα είπε ότι τα ευρήματα είναι συναρπαστικά.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιείται όχι μόνο σαν αγωγή για τους ανθρώπους με άσθμα που έχουν αντίσταση στα στεροειδή, αλλά και για να μειώσει τις δόσεις των στεροειδών σε άλλους ασθενείς με άσθμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά που τα στοιχεία τεστάρονται σε μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με αντίσταση στα στεροειδή για να ερευνήσουμε περαιτέρω τις πιθανότητες να είναι η βιταμίνη D μια πιθανή αγωγή».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Allergy and Clinical Immunology.

Το στέλεχος επί της ανάλυσης των ερευνών και της επικοινωνίας του Asthma UK, Malayka Rahman αναφέρει ότι «για την πλειονότητα των ανθρώπων με άσθμα, τα τρέχοντα διαθέσιμα φάρμακα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της κατάστασης, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν για όλους, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ερευνηθούν νέες θεραπείες.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί ασθενείς με άσθμα ανησυχούν για τις παρενέργειες των φαρμάκων τους, επομένως αν η βιταμίνη D αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα των απαιτούμενων φαρμάκων, αυτό θα έχει τρομερή επίδραση στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας».