Δύο νοσηλευτές στη Σαουδική Αραβία μολύνθηκαν με το νέο θανατηφόρο κορονοϊό, ο οποίος μοιάζει με τον SARS στην πρώτη ένδειξη μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού εντός νοσοκομείου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο νέος ιός nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και στην ίδια οικογένεια ιών με αυτούς που προκάλεσαν την επιδημία του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που ξέσπασε στην Ασία το 2003.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό ύστερα από επαφή τους σε ασθενείς», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ σε ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας ο Οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη.

Οι νοσηλευτές είναι ένας 45χρονος, ο οποίος νόσησε στις 2 Μαΐου και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και μία 43χρονη, η οποία είχε άλλο πρόβλημα υγείας και νόσησε στις 8 Μαΐου αλλά η κατάστασή της είναι σταθερή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η Γαλλία έχει ήδη αναφέρει ένα ύποπτο κρούσμα μετάδοσης του ιού εντός νοσοκομείου, αλλά αυτό ήταν από τον έναν ασθενή στον άλλο που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο για δύο ημέρες. Ο nCoV, όπως και ο SARS και άλλοι παρεμφερείς ιοί, μπορεί να προκαλέσει βήχα, πυρετό και πνευμονία.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται και μεταδίδεται ευκολότερα, όπως ο SARS, ένα σενάριο που μπορεί να προκαλέσει πανδημία.

Επιστήμονες του ΠΟΥ που επισκέφτηκαν την Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τις αρχές σε σχέση με την επιδημία δήλωσαν την Κυριακή ότι φαίνεται πιθανό ο νέος ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο ύστερα από παρατεταμένη και στενή επαφή.

Η χθεσινή ενημερωτική έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας στην Ιορδανία είχαν μολυνθεί με τον nCoV, τα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία αποτελούν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένους ασθενείς.

Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο nCoV τον Σεπτέμβριο του 2012, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για 40 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων 20 θανάτων.

Η Σαουδική Αραβία έχει τα περισσότερα με 30 ασθενείς να έχουν μολυνθεί και από αυτούς 15 να έχουν πεθάνει. Ωστόσο, κρούσματα του nCoV έχουν επίσης καταγραφεί στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.