Η εγκύκλιος για τον αντικαπνιστικό νόμο: Τέλος το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα


ΥΓΕΙΑ
11:38
29/07/2019
Η εγκύκλιος για τον αντικαπνιστικό νόμο: Τέλος το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους
21
loading

Εγκύκλιο με θέμα την εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί καθολική απαγόρευσε ου καπνίσματος δε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές. Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας, από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης αποφάσισαν την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Στόχος της εγκυκλίου του αντικαπνιστικού νόμου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα:

Πού ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος

Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).

II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.

III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης

α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Μη καπνιστης

  Το αναφερει.Σε δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς και στεγασμένους χώρους.Στην καφετέρια πχ που έχει εξωτετικό χώρο με τέντα ή άλλη κατασκευή θα απαγορεύεται. Άντε εφθασα 50 ετων και τους χειμωνες ημασταν κοινωνικα αποκλεισμένοι απο τη νυχτερινη διασκεδαση λογω της καταχρησης των καπνιστων.Αντε τωρα να βγαινουμε και να διασκεδαζουμε σαν ανθρωποι.

  1. avatar Να πας σε ζαχαροπλαστειο

   Τσαγερι, εστιατόριο.
   Αν πας σε μπουζούκια για να διασκεδάσεις ή κάνα κλαμπ γράψε μου.

 2. avatar Ancient Greece

  Meanwhile τα πιτσιρίκια του γυμνασιου καπνίζουν πίσω από το σχολείο.

 3. avatar Σκέτος

  Αυτά είναι τα 5 πιο εθιστικά ναρκωτικά:
  Ηρωίνη : ΠΑΡΑΝΟΜΗ
  Αλκοόλ : NOMIMO- η δεύτερη πιο εθιστική ουσία
  Κοκαΐνη:ΠΑΡΑΝΟΜΗ
  Βαρβιτουρικά:ΠΑΡΑΝΟΜΑ χωρίς συνταγή.
  Νικοτίνη:NOMIMH-
  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2002 υπήρχαν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές και έχει υπολογιστεί ότι ο καπνός θα σκοτώσει πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως μέχρι το 2030.

  1. avatar Μ.

   Ολα τα παράνομα που γράφετε δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος!
   Εφόσον οι καπνιστές ή οι ατμιστες πληρώνουν αδροτατα φόρους, νομίζω οτι δικαιούνται κάποιας πρόβλεψης χώρου που δεν θα ενοχλούν τους άλλους.
   Εκτός και αν έχουμε πέσει στην παγίδα του να αντιπαθούμε τους καπνιστές ακόμα και αν δεν μας ενοχλούν!

   1. avatar Σκέτος

    Να φουμάρεις στο σπίτι σου!

    1. avatar Μ.

     Τζιχαντ;
     Και το αλκοόλ μονο στο σπίτι;

    2. avatar Νετος

     Και εσύ να πίνεις τον καφέ σου σε παιδότοπο.

 4. avatar Papara-tsas

  Και γιατί να απαγορεύεται στα Λεωφορεία το κάπνισμα . . . !
  ΟΛΟΙ σχεδόν καθημερινά \' \' εισέρχονται \' \' με τον καφέ
  στο χέρι . . . !
  ΠΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΦΕΣ , , ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ . . . !
  υ.γ
  Το σκυλί μου που το έχω μάθει να καπνίζει , , με ποιά εγκύκλιο θα συμμορφωθεί ;

 5. avatar Στους εξωτερικούς

  δημόσιους χώρους επιτρέπεται; Γιατί από αυτά που έχουν πέσει στην αντίληψή μου στους κλειστούς χώρους τηρούνταν ο νόμος! Στα μπαλκόνια και στους αύλιους χώρους κάπνιζαν! Και οι καταστηματάρχες επίσης έβγαιναν στα πεζοδρόμια! Και στα ... ξενυχτάδικα μετά τις 12!

 6. avatar Καλό θα ήταν

  να λέει και πού επιτρέπεται! Για να γνωρίζουμε οι ...μη καπνίζοντες!

 7. avatar Criskalts the real μπιντές

  Ότι νόμο και ποινή να βάλουν δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξει η παιδεία του Έλληνα.
  Πρέπει ο Έλληνας να μάθει να σέβεται αυτόν που κάθεται δίπλα του και δε καπνίζει, ιδίως τα παιδιά.

 8. avatar Σκέτος

  Πολάκης
  Εγώ θά..καπνίζω,θά καπνίζω,θά καπνίζω!

 9. avatar Βασίλειος ο Β’

  Με τα ορφανά που είναι στο νοσοκομείο παίδων \"Αγία Σοφία\" τι θα γίνει? Από ότι μαθαίνουμε έχουν ξεσαλώσει και μαχαιρώνουν όποιον βρουν μπροστά τους. Πρέπει να φτιαχτεί ένα ορφανοτροφείο που να δώσει σε αυτά τα παιδιά αγάπη και φροντίδα. Δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τις ζωές τους οι κακόμοιροι σεκιουριτάδες του κάθε νοσοκομείου.

  1. avatar Περίεργος.

   Τα ορφανά καπνίζουν;

   1. avatar Βασίλειος ο Β’

    Δεκάδες παιδιά, «εγκαταλελειμμένα» όπως είναι η προσφώνηση που τα ακολουθεί, βρίσκονται επί μήνες, ίσως και χρόνια, στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Μεγαλώνουν στο νοσοκομείο παρότι η εισαγγελική εντολή συνιστά να φιλοξενηθούν προσωρινά σε προνοιακές δομές. Και τελικά τα «εγκαταλελειμμένα» παιδιά φτάνουν να εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά της εγκατάλειψης μέσα στο νοσοκομείο – είναι επιθετικά, στα όρια της παραβατικότητας, θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ακεραιότητα και υγεία αλλά και των παιδιών που νοσηλεύονται και με τα οποία συμβιώνουν κατά κάποιο τρόπο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι 1 στα πέντε παιδιά φεύγει κρυφά από το Παίδων, αντιλαμβάνεται ότι η εισαγγελική εντολή παρότι δίδεται για την ανάγκη ασφαλούς διαβίωσης του παιδιού, τελικώς κάθε άλλο παρά επιτυγχάνει το αποτέλεσμά της.

    Για τα τουλάχιστον 40 παιδιά που βρίσκονται σήμερα στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» οι εργαζόμενοι υψώνουν τη φωνή τους, διαμαρτύρονται για την ιδρυματοποίησή τους, ζητούν να μετακινηθούν σε προνοιακές δομές και καλούν τους αρμόδιους, από τη διοίκηση και την Υγειονομική Περιφέρεια μέχρι τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης και Υγείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 10. avatar Πολύ ωραίοι οι νόμοι και οι εγκύκλιοι

  Το ερώτημα είναι ποιος θα επιβάλλει αυτόν (αλλά και άλλους νόμους)
  Η αστυνομία όπως έχει αποδειχτεί δεν μπορεί να τρέχει όταν κάποιος ανάβει τσιγάρο εκεί όπου απαγορεύεται,όπως και όταν κάποιος παρκάρει όπου γουστάρει.Είναι αδύνατο και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.Η μόνη λύση είναι ιδιωτική αστυνομία για επιβολή προστίμων με υπαλλήλους που θα πληρώνονται πέραν του βασικού μισθού με ποσοστά επί των εισπραχθέντων προστίμων.Έτσι θα εφαρμοστούν νόμοι και αποφάσεις για κάπνισμα,πάρκινγκ και μετατροπή αυλών σε «παρκινγκ»,αδέσποτα και παρατημένα σε μπαλκόνια ζώα και πολλά άλλα τα οποία με το σημερινό καθεστώς δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

 11. avatar Γιώργος Δουλφής

  Να απαγορευτεί στις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά και είναι γεμάτο γόπες το έδαφος ... ίσως και να ισχύει αφού γράφει για δημόσιους χώρους και αθλοπαιδίες , αλλά θα ήταν προτιμότερο να το τονίσουν

 12. avatar KΛΕΩΝ

  Και ποιος θα τον εφαρμοσει?
  Το καπνισμα σε κλειστους χωρους ειναι θεμα παιδειας...και ο Ελληνας καπνιστης ειναι γνησιος απογονος Ουγκανων!!!!
  Αν του κανεις παρατηρησει το πιο πιθανο ειναι να πλακωθεις μαζι του!

 13. avatar Οπότε από εδώ και τώρα,

  Θα πίνουμε το καφέ μας καπνιζοντας σε καζίνο η στα μπουζούκια. Ανεβασμένα πράγματα...

  1. avatar Criskalts the real μπιντές

   Στη Βρετανία απαγορεύονται και εκεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει