Όσοι κατοικούν κοντά στον ισημερινό ίσως είναι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικές αλλεργίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Ο λόγος γι’ αυτό το φαινόμενο μάλλον δεν είναι τα αυξημένα αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για το φαινόμενο είναι η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας UV-B η οποία μάλλον σχετίζεται με τη βιταμίνη D η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτές οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε έναν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και αλλεργιών υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει τη σχέση μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους και του τρόπου που μπορεί να επιδράσει στα αναπνευστικά αλλεργιογόνα και τις αλλεργίες. Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται μια από τις πρώτες που εξετάζει τις παραμέτρους που αφορούν το γεωγραφικό πλάτος και την έκθεση στην ακτινοβολία UV-B για να διαπιστώσει το συσχετισμό τους με την αλλεργία και το άσθμα.

Πηγή: vita.gr