Τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν στο νοσοκομείο «Έλενα» σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκανε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων Στέλιος Χαχάμης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του OPEN.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν έχει θέρμανση, με αποτέλεσμα οι έγκυες να γεννούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει σπασμένα τζάμια, ενώ οι κουβέρτες είναι δανεικές.

«Είναι συνδεδεμένο με το φυσικό αέριο, όμως δεν λειτουργούν τα σώματα, λόγω συντήρησης. Το έχουμε πει τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν έχουμε ζέστη το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα.Έχουμε σπασμένα τζάμια στους θαλάμους, που αναγκαστήκαμε να τους κλείσουμε εδώ. Το προσωπικό δουλεύει σε άθλιες συνθήκες. Οι έγκυες γεννούν μες στο κρύο […] Στην αίθουσα τοκετών από τα οκτώ κλιματιστικά, που υπάρχουν στο δωμάτιο που είναι επίτοκες, λειτουργούν μόλις δύο. Δανειζόμαστε από τμήμα σε τμήμα κουβέρτες για να ζεσταθούν» λέει ο αντιπρόεδρος εργαζόμενων στο «Έλενα» Στέργιος Χαχάμης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε ότι αυτές οι τριτοκοσμικές συνθήκες δεν είναι μόνο στο «Έλενα» αλλά και σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα, που βρίσκονται στην κατάψυξη.

Σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στα σημαντικά προβλήματα που παρατηρείται στη θέρμανση των νοσοκομείων. Τα προβλήματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτουν από την έλλειψη κονδυλίων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ακολουθεί η λίστα με τα νοσοκομεία

Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου

Ανεπαρκέστατη θέρμανση. Κρυώνουν πολύ οι γυναίκες και τα βρέφη. Δεν υπάρχουν καλοριφέρ. Η θέρμανση των χώρων του Νοσοκομείου γίνεται από τα γνωστά κατεστραμμένα καλοριφέρ που έχουμε δείξει το καλοκαίρι τα οποία υπολειτουργούν. Τα κτίρια είναι χωρίς καμία συντήρηση. Σπασμένα τζάμια. Στην αίθουσα τοκετού το κρύο είναι πάρα πολύ. Από τα 8 κλιματιστικά στα 8 δωμάτια των επιτόκων γυναικών λειτουργούν τα τρία και μάλιστα τα δύο υπολειτουργούν. Οι διάδρομοι των Νοσοκομείων δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Δύο χρόνια τώρα ίδια χάλια η κατάσταση.

Νοσοκομείο Άρτας

Το Νοσοκομείο της πόλης που κατάγεται ο Πρωθυπουργός και επισκέπτεται συχνά τα καλοριφέρ λόγω οικονομίας ανοίγουν 10 ώρες το 24ωρο. Επειδή το κτίριο έχει απώλειες οι ασθενείς κρυώνουν πολύ. Ασθενείς και προσωπικό φέρνουν θερμαντικά σώματα από το σπίτι τους. Μόνο 7 ώρες το 24ωρο έχουν ζεστό νερό. Πώς να κάνουν μπάνιο οι ασθενείς; Μετά τις 10 το βράδυ δεν υπάρχει ζεστό νερό.

Νοσοκομείο Πρέβεζας

Λειψό πετρέλαιο. Κάνουν οικονομία. Ανοίγουν το καλοριφέρ 1 ώρα τοπ πρωί, 1 ώρα το απόγευμα και 1 ώρα τη νύκτα. Πολύ κρύο.

Νοσοκομείο Κω

Τουρτουρίζουν από το κρύο. Το νοσοκομείο δεν έχει κεντρική θέρμανση καθ’ ότι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης είναι χαλασμένο χρόνια. Οι θάλαμοι θερμαίνονται με air condition, αλλά οι διάδρομοι κλινικών, κοινόχρηστοι χώροι, και κάποια γραφεία κι εργαστήρια είναι παγωμένα.

Νοσοκομείο Νάουσας

Νοσοκομείο σε ορεινή περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει θέρμανση ανά διαστήματα 12 ώρες περίπου το 24ωρο λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Δρομοκαΐτειο

Κάνουν οικονομία. Ανοίγουν το καλοριφέρ 3 ώρες το πρωί, 3 ώρες το απόγευμα και 3 ώρες τη νύκτα. Παλαιά κτίρια με απώλειες. Κρυώνουν οι ασθενείς. Με παρέμβαση του προσωπικού από σήμερα θα ανοίξουν προσωρινά περισσότερες ώρες.

Κέντρο Υγείας Αριδαίας

Μέχρι και τις ημέρες των εορτών δεν είχε το Κ.Υ. θέρμανση. Προμηθεύτηκαν περιορισμένο πετρέλαιο πριν λίγες ημέρες. Ανοίγει κάποιες ώρες την ημέρα.

Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση όλο το χειμώνα. Δεν βρίσκουν προμηθευτή πετρελαίου γιατί είναι αφερέγγυοι.

Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου

Πολικές θερμοκρασίες. Τα καλοριφέρ για οικονομία στο πετρέλαιο ανοίγουν 3 ώρες την ημέρα. Από 1 ώρα πρωί, απόγευμα, νύκτα. Που στο Νευροκόπι. Που είναι η πιο κρύα περιοχή της χώρας.

Κέντρο Υγείας Παρανεστίου

Επειδή κάνουν το έγκλημα και ανοίγουν τα καλοριφέρ και καταναλώνουν πετρέλαιο ειδοποιήθηκαν από την ΥΠΕ ότι όταν τελειώσει το πετρέλαιο που έχουν δεν θα πάρουν άλλο. Απειλήθηκαν για να κάνουν οικονομία

Κέντρο Υγείας Κλειτορίας

Στην περιοχή των Καλαβρύτων με πολύ χιόνι μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχαν θέρμανση. Προμηθεύτηκαν 2.000 λίτρα με δανεικά χρήματα που έδωσε γιατρός του Κέντρου Υγείας. Περιμένει από την ΥΠΕ να πάρει τα χρήματά του. Εάν δεν είχε βάλει χρήματα ο γιατρός σήμερα δεν θα είχαν καθόλου θέρμανση.