Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Φλόγα, που ίδρυσαν οι γονείς παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, κατάφερε, ύστερα από προσπάθεια 25 χρόνων, να «στήσει» το πολυπόθητο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Η υλοποίηση του έργου κατέστη εφικτή με την συμμετοχή του ΟΠΑΠ και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου.

«Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε άλλο. Τα παιδιά χρειάζονται σωστή ιατρική φροντίδα σήμερα, όχι αύριο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου.

Το Σπίτι της Φλόγας βρίσκεται 28 χρόνια πλάι στα Νοσοκομεία Παίδων, στο Γουδή. Παρέχει στέγη σε γονείς και παιδιά, που έρχονται από την περιφέρεια για τις ανάγκες παρακολούθησης της ασθένειας. Κινητή, δε, μονάδα νοσηλείας εξυπηρετεί και παιδιά της Αθήνας (αιμοληψίες, εξετάσεις κ.λπ.). Το Σπίτι προσφέρει άριστες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής τα παιδιά, που νοσούν, υποστηρίζονται από ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους) και παρακολουθούν μαθήματα του σχολείου από το διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό.

Η σημερινή εικόνα του Σπιτιού είναι αποτέλεσμα διαρκών προσπαθειών των μελών της Φλόγας. Η λειτουργία του συλλόγου είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων φίλων του.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα έσοδά μας προέρχονται μόνον από τον απλό κόσμο. Δεν χρηματοδοτούμεθα από ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτε από το κράτος. Μάλλον καλύπτουμε και ανάγκες του κράτους».

Ως παράδειγμα αναφέρει τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο οποίος είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση της πορείας της αγωγής των παιδιών, σε μηνιαία βάση. «Ήταν από το 1988, ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν έδινε σαφή εικόνα. Τα διαβήματά μας προς το Υπουργείο Υγείας έφταναν σε ώτα μη ακουόντων. Αναγκαστήκαμε, με πόρους που μόνοι εντοπίσαμε, να τον αντικαταστήσουμε με άλλο, κόστους 500.000 ευρώ».

Η δράση του συλλόγου δεν περιορίζεται μόνον στην Αθήνα. Μέλη του «αγκαλιάζουν» παιδιά και γονείς σε όλη την Ελλάδα με παραρτήματα, μέσα από τα οποία προσφέρεται έργο στις μεγάλες πόλεις κατά τη φάση της διάγνωσης της νόσου.

Ομάδες μητέρων, που έχουν θεραπευτεί τα παιδιά τους, αλλά και αποθεραπευμένα παιδιά της Ομάδας Νέων της Φλόγας επισκέπτονται τους γονείς, στο κρίσιμο στάδιο της διάγνωσης, και τους δίνουν δύναμη.

Η Φλόγα διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και χρηματοδοτεί πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά, τις οποίες δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, ο σύλλογος διοργανώνει εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών και την στήριξη των προγραμμάτων του. Πρωτίστως, στοχεύει στο να πληροφορεί την κοινή γνώμη ότι ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός και δεν σημαίνει θάνατο. Απλώς, χρειάζεται χρόνο με κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπεία.