Έτσι θα απογειωθούν οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων


ΥΓΕΙΑ
23:55
02/11/2018
Έτσι θα απογειωθούν οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα
3
loading

«H μεταμόσχευση για την Ιατρική δεν είναι η αναζήτηση ανθρωπίνων “ανταλλακτικών”, είναι μια πράξη ανθρώπινου μεγαλείου, είναι η προσφορά ζωής στον συνάνθρωπο». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το όραμά του για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Ανδρέας Καραμπίνης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ μίλησε για τους τρεις άξονες που θα κινηθούν οι προσπάθειές του για να «απογειωθούν» οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, οι οποίες, όπως είπε, «ποτέ δεν απογειώθηκαν και ούτε καν προσέγγισαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι την τελευταία 15ετία δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία που να μας βοηθήσει έστω να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 με 14 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Υπήρξαν παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, αλλά ήταν σαν φωτοβολίδες μέσα στο σκοτάδι. Δυστυχώς, παραμένουμε στους 4 με 8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και είμαστε οι τελευταίοι στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη».

«Ο στόχος να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την προσφορά οργάνων δεν είναι ανέφικτος. Υπάρχουν στη χώρα μας Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία που η προσφορά και η μεταμόσχευση είναι συχνό φαινόμενο και άλλες που θα μπορούσαν να πρωτοστατούν, αλλά δείχνουν αδιαφορία. Αυτό και μόνο δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Καραμπίνης, αναφερόμενος στις δράσεις του οργανισμού, οι οποίες εκτιμά ότι θα φέρουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, τόνισε: «Αναδιοργανώσαμε τον ΕΟΜ με νέο προσωπικό, δημιουργήσαμε την καινούργια κάρτα δότη με την οποία βάζουμε στο επίκεντρο της απόφασης τον πολίτη. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε όλες τις ομάδες πληθυσμού, να τις ενημερώσουμε, για να κατανοήσουν την αξία της πράξης αυτής, την απόλυτη ελευθερία της επιλογής, αλλά και να τους προβληματίσουμε. Οι νέοι είναι ο στόχος μας, ιδίως, στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, η εκκλησία, καθώς ακόμα υπάρχουν επιφυλάξεις από ένα μέρος της, αλλά και οι ΜΕΘ».

Έμφαση από τον ΕΟΜ θα δοθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς η σημασία τους είναι κομβική για τις μεταμοσχεύσεις, όπως έχει δείξει και η διεθνής πρακτική. «Το επόμενο βήμα μας είναι να προσεγγίσουμε τις ΜΕΘ και να εντάξουμε σ' αυτές καταρτισμένο προσωπικό που θα παρακολουθεί όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και θα μπορεί να προσεγγίζει τους συγγενείς όσων χάνονται. Να τους ενημερώνει εμπεριστατωμένα για τον τρόπο που θα μπορούσαν, δωρίζοντας τα όργανα του συγγενή τους, να σώσουν έναν άλλο άνθρωπο που περιμένει το πολύτιμο μόσχευμα για να συνεχίσει να ζει», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, η Ελλάδα όντως είναι η τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 1.032 και 846 αντίστοιχα.

Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφερθήκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Mg1

  Το καλύτερο όμως θα ήταν να γινόταν το όλο θέμα , όντως η ανεύρεση ανταλλακτικών οργάνων μέσω της προόδου της επιστήμης και της κλωνοποίησης ανθρωπίνων οργάνων που ευτυχώς δεν φαίνεται να ειναι και πολύ μακριά ! Όλα τα άλλα δυστυχώς σηκώνουν πολύ συζήτηση σε μια παγκόσμια κοινωνία και ιδιαίτερα μια Ελλάδα που ειναι εξ ορισμού πιο διεφθαρμένη από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο που έχει και κάποια όρια ... Το ανθρώπινο μεγαλείο στην χώρα μας , συνήθως ( όχι πάντα βέβαια )υποκρύπτει deals κάτω από το τραπέζι, εξυπηρέτηση συμφερόντων , αναξιοκρατική ανάδειξη ημετέρων , ιδιοτελείς προσωπικές αναδείξεις συνήθως άχρηστων ατόμων, φαύλο κύκλο εξουσίας , διαπλοκή και χρήμα ...Βυζαντινολογίας το ανάγνωσμα δηλαδή ...

 2. avatar Άτεγκτος δείκτης…

  ...αμφισβητούμενου πολιτισμικού επιπέδου μιας χώρας
  ο αριθμός μεταμοσχεύσεων.Ολοφάνερη έλλειψη αξιόπιστου θεσμικού
  και κοινωνικού πλαισίου. Αλλά τι άλλο να περιμένεις απο μια χώρα
  ζόμπι?

 3. avatar Δεν υπαρχει σωτηρια ρε!

  Δηλ. οι γιατροι θελουν να μας πουν οτι απο την καλη τους την καρδια θελουν αυξηση των μεταμοσχευσεων;
  Αυτοι που εχουν κανει νομο το φακελλακι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει