Η κατανάλωση κοτόπουλου «εχθρός» του καρδιακού

Το κόκκινο κρέας, αντίθετα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων


ΥΓΕΙΑ
17:18
12/01/2012
Η κατανάλωση κοτόπουλου «εχθρός» του καρδιακού
2
loading

Άμεση σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού έχει το είδος του κρέατος που καταναλώνουμε σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου ενώ, αντίθετα, η κατανάλωση κοτόπουλου και εν γένει πουλερικών τον μειώνει.

Η έρευνα που διεξήγαγαν από η Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η Κλινική του Κλίβελαντ, διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια και κατέγραφε τις διατροφικές συνήθειες μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων.

Όπως προέκυψε:

* Όσοι άνδρες έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (πάνω από δύο μερίδες τη μέρα), είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο καρδιακού σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση).

* Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% (δηλαδή σχετικά μικρότερο από τους άνδρες) κίνδυνο για καρδιακό, σε σχέση με όσες έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας.

* Αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικαθίστατο από μια μερίδα κοτόπουλου ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος καρδιακού εμφάνιζε μείωση κατά 27%.

* Αν αντικαθίστατο από ψάρι ή γαλακτοκομικά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% και 10% αντίστοιχα, συνεπώς το λευκό κρέας των πουλερικών είναι αυτό που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Η βασικότερη ανακάλυψη της έρευνας είναι ότι το κρέας των πουλερικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού. Όσοι έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα πουλερικά.

Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar HERCULES

    Είδατε η κρίση και η αφραγκία; Μας γλυτώνει από πολλά δεινά. Τώρα τα εγκεφαλικά και οι λοιποί κίνδυνοι του καρδιακού λόγω λιπών κλπ. προέρχονται μόνο από το στρες της καλοπέρασης.

  2. avatar leonidas

    Τα ήδη γνωστά επαναλαμβάνονται. 1. Ψάρι. 2. Κυνήγι. 3. Γαλοπούλα. 4. Κοτόπουλο. 5. Χοιρινό.... και στο τέλος της λίστα βρίσκεις το μοσχάρι. Και αν αναρωτιέται κανείς γιατι το χοιρινό είναι πιο υγιεινό από το μοσχάρι η απάντηση είναι απλή. Στο χοιρινό το λίπος είναι φανερό και μπορεί να απομακρυνθεί ενώ στο μοσχάρι είναι μέσα στις μυϊκές του ίνες και δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει