Με προσοχή θα πρέπει να λαμβάνονται τα συμπληρώματα του ασβεστίου που
πολλοί λαμβάνουν για την ενίσχυση των οστών τους και την καταπολέμηση
της οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με έρευνα μπορεί να αυξήσουν έως και 30% τον κίνδυνο εμφράγματος και σε μικρότερο βαθμό και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Η έρευνα επιστημόνων από τη Ν. Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», συνιστά κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και  δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση, το κόψιμο του τσιγάρου και η απώλεια βάρους, ως εναλλακτικά μέσα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές έκαναν μετά-ανάλυση, δηλαδή νέα αξιολόγηση, των ευρημάτων  11 προηγούμενων κλινικών μελετών με συνολικό δείγμα 12.000 ηλικιωμένους εκ των οποίων οι μισοί έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και οι άλλοι μισοί χάπια-placebo.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση 30% στα περιστατικά εμφραγμάτων στα άτομα που έπαιρναν το συμπληρωματικό ασβέστιο, ανεξάρτητα από τον τύπο του συμπληρώματος.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον βιολογικό μηχανισμό της πιθανής αρνητικής επίδρασης του πρόσθετου ασβεστίου στον οργανισμό, αλλά προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου αυξάνει απότομα την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα για τις επόμενες τέσσερις έως έξι ώρες, πράγμα που αντίθετα δεν συμβαίνει όταν ο άνθρωπος παίρνει το ασβέστιο μέσω της καθημερινής διατροφής του, επειδή τότε το ασβέστιο απορροφάται σταδιακά και το επίπεδό του στο αίμα σπάνια αυξάνει.

Η αύξηση του ασβεστίου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία (όπως συμβαίνει και με την χοληστερίνη), κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή πάθηση.