Υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής ενδέχεται να προκαλέσουν
ορισμένες συνθετικές χρωστικές τροφίμων που χρησιμοποιούνται μεταξύ
άλλων σε προϊόντα όπως τσίχλες φρούτων, αναψυκτικά και επικαλύψεις
αρτοσκευασμάτων.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως α προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν τη σχετική προειδοποίηση.

Από τις 20 Ιουλίου, τα ακόλουθα συνθετικά αζωχρώματα Ε102 (ταρτραζίνη), Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί), Ε122 (αζορουμπίνη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης), Ε129 (κόκκινο τροφίμων 17) και Ε104 (κίτρινη κινολίνη) πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων μαζί με την προειδοποίηση: «μπορεί να έχουν παρενέργειες στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών».

Στα οργανικά τρόφιμα απαγορεύεται η χρήση συνθετικών χρωστικών σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.