Μια νέα, εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης εγκαινιάζεται στη Βρετανία, όπου ασθενείς θα λαμβάνουν «συνταγές» για να παρακολουθήσουν ζωντανά ποδοσφαιρικούς αγώνες, αντί να τους χορηγούνται αντικαταθλιπτικά.

Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία ανήκει στον Εργατικό βουλευτή και πρώην γιατρό, Simon Opher και τον ιδιοκτήτη της Ecotricity και της Forest Green Rovers, Dale Vince. Στόχος είναι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας μέσα από τη λεγόμενη «κοινωνική συνταγογράφηση», που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η κηπουρική, η κωμωδία και πλέον… το ποδόσφαιρο.

Το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά σε ιατρεία της κομητείας Gloucestershire και θα δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς να παρακολουθήσουν δωρεάν εντός έδρας παιχνίδια της Forest Green Rovers – της πρώτης vegan και ουδέτερης σε εκπομπές άνθρακα ποδοσφαιρικής ομάδας στον κόσμο. Τα εισιτήρια θα προσφέρονται από τον σύλλογο, ξεκινώντας από την αναμέτρηση της 16ης Αυγούστου με τη Yeovil Town.

Ο Dr Opher, που από το 1995 είχε παρατηρήσει την υπερβολική χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, εξηγεί ότι «οι περισσότεροι δεν βελτιώνονταν και αντιμετώπιζαν βαθύτερα προβλήματα». Έτσι, στράφηκε σε εναλλακτικές παρεμβάσεις που αποδείχθηκαν, όπως λέει, μεταμορφωτικές για αρκετούς.

«Υπολογίζω πως περίπου τέσσερις στους πέντε ασθενείς τηρούν αυτές τις κοινωνικές “συνταγές”, επειδή το μεγαλύτερο όφελος είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς», αναφέρει. «Η κοινωνική απομόνωση είναι τοξική. Σήμερα δεν βγαίνουμε τόσο, δεν ζούμε σε εκτεταμένες οικογένειες και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας – παρόμοιο με το να καπνίζεις 20 τσιγάρα την ημέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποδόσφαιρο δεν είναι πανάκεια, αλλά προσφέρει πολλά. «Σε βγάζει από την καθημερινότητά σου, σου δίνει ενθουσιασμό και σε ενώνει με μια κοινότητα».

Ο Dale Vince, που αγόρασε τη Forest Green το 2010 και την οδήγησε μέχρι τη League One πριν πέσει ξανά κατηγορία, υποστηρίζει ένθερμα την πρωτοβουλία. «Θα ήθελα να το δούμε να εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Οι άντρες συνήθως δεν μιλάνε για τα προβλήματά τους, και η απομόνωση μπορεί να σε τραβήξει σε φαύλο κύκλο», δηλώνει.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι και στη δική του ζωή υπήρξαν περίοδοι απογοήτευσης και απομόνωσης: «Το ποδόσφαιρο και η Forest Green ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου, και θέλω να το μοιραστώ αυτό».

Ο Dr Opher καταλήγει πως, σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, τα φάρμακα παραμένουν απαραίτητα. Όμως για την πλειονότητα των περιπτώσεων –που είναι ήπιες ή μέτριες– «η εύκολη λύση των αντικαταθλιπτικών δεν είναι αποτελεσματική». Με 8,7 εκατομμύρια Βρετανούς να λαμβάνουν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, ο ίδιος θεωρεί πως ήρθε η ώρα για μια διαφορετική, πιο ανθρώπινη προσέγγιση.