Η εικόνα παιδιών και εφήβων με ακουστικά στο κεφάλι αποτελεί καθημερινότητα στους δρόμους της πόλης, στις αυλές των σχολείων, στα τρένα και στα λεωφορεία, αλλά και μέσα στα σπίτια.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά και μόνιμα προβλήματα ακοής, ιδιαίτερα όταν ο ήχος εκπέμπεται σε υψηλή ένταση, όπως συμβαίνει συνήθως.

Η συνήθεια των ακουστικών είναι εξαιρετικά διαδεδομένη ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, μια ηλικία που σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυτιά είναι αρκετά ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους.

«Τα τελευταία χρόνια ανησυχούμε κυρίως για την υπερβολική χρήση ακουστικών», υπογραμμίζει στο HealthDay η Δρ. Σούζαν Γούλφορντ, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Τα ακουστικά έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή και διαδεδομένα στα μικρότερα παιδιά, εκθέτοντάς τα σε πιο έντονο θόρυβο σε τακτική βάση».

«Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή βλάβη από την έκθεση στον θόρυβο, επειδή το σύστημα ακοής τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται», συνεχίζει η Γούλφορντ. «Οι ακουστικοί πόροι τους είναι επίσης μικρότεροι από τους ενήλικες, γεγονός που εντείνει τα αντιληπτά επίπεδα ήχου».

Η ανησυχία των ειδικών είναι τόσο έντονη που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προχώρησε στη δημοσίευση ενημέρωσης σχετικά με την ανάγκη μείωσης της έκθεσης των παιδιών στον θόρυβο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ακουστικών. Η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλής έντασης θορύβους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής ή εμβοές (συνεχές βουητό στα αυτιά), αναφέρει η Γούλφορντ.

Και προσθέτει: «Οι κίνδυνοι έκθεσης στον θόρυβο για τα μικρά παιδιά περιλαμβάνουν και γεγονότα όπως συναυλίες ή πυροτεχνήματα, αλλά οι γονείς ενδεχομένως υποτιμούν την πιθανή βλάβη από την υπερβολική χρήση ακουστικών. Επίσης ενδεχομένως να είναι δύσκολο να γνωρίζουν την ένταση του θορύβου στον οποίο εκτίθεται το παιδί τους».

«Τα κύτταρα μέσα στο εσωτερικό αυτί συλλαμβάνουν ηχητικά κύματα για να μας βοηθούν να ακούμε. Όταν αυτά καταστραφούν η απώλεια ακοής είναι μη αναστρέψιμη», προειδοποιεί η Γούλφορντ και συμπληρώνει πως η έκθεση των παιδιών σε υψηλής έντασης ήχους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο τους, τη μάθηση, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή πίεση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι γονείς μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους της έκθεσης στο θόρυβο των παιδιών τους εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές. Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα έντασης στις συσκευές. «Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν μια συσκευή ήχου είναι πολύ δυνατή είναι εάν ένα παιδί που φοράει ακουστικά δεν σας ακούει ενώ βρίσκεστε σε απόσταση ενός χεριού», εξηγεί η Γούλφορντ.

Συνιστά επίσης στους γονείς να εφαρμόζουν τον κανόνα «60/60» – όχι περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα με ακουστικά, σε όχι περισσότερο από το 60% της έντασης.

Οι γονείς μπορούν επίσης να εξετάσουν τον κίνδυνο έκθεσης στο θόρυβο όταν αγοράζουν μία από αυτές τις συσκευές για το παιδί τους. Οι συσκευές ακρόασης που εκπέμπουν λιγότερο από 70 ντεσιμπέλ (dBA) είναι πολύ δύσκολο να προκαλέσουν ζημιές που σχετίζονται με την ένταση του ήχου. Ελέγξτε τις πληροφορίες προϊόντος στις συσκευές και επιλέξτε αυτές που έχουν περιορισμένη ένταση.

Ο «χρόνος χωρίς συσκευή» κάθε μέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από τα ακουστικά. Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τις συσκευές από τα παιδιά όταν λήγουν τα χρονικά όρια που έχουν θέσει, αναφέρει η Γούλφορντ. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά να απολαμβάνουν μουσική παίζοντας σε χαμηλή ένταση στα δωμάτιά τους, αντί να χρησιμοποιούν ακουστικά.

«Τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής ενδέχεται να περιλαμβάνουν το να ζητάει το παιδί να επαναλάβετε αυτό που είπατε, να ακούει κουδουνίσματα, να μιλάει δυνατά σε άτομα που βρίσκονται κοντά του, να έχει μια καθυστέρηση στην ομιλία ή να μην αντιδρά σε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους», σημειώνει η Γούλφορντ.

Αν έχετε παρατηρήσει κάτι από τα παραπάνω ή αν απλώς θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση της ακοής τους παιδιού σας, επισκεφτείτε ειδικούς παιδιάτρους. Μια επίσκεψη σε γιατρό ενδεχομένως να κινητοποιήσει και το παιδί και να το βοηθήσει να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των ακουστικών.