Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hotspots αλλά για relocation camps.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής – η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ – σε επίπεδο υπουργών Άμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.