Οδηγίες απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή της Κ.Υ.Α για τον καθορισμό των αποδοχών του προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που απασχολείται στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όπως έχει γράψει το news​beast​.gr, η εν λόγω απόφαση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς και στους συνδικαλιστικούς τους φορείς, καθώς ορίζονταν ότι δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά τόσο το μεταπτυχιακό, όσο και το διδακτορικό σε περίπτωση που δεν αποτελούν τυπικό προσόν για την πρόσληψη.

Για τη μεγάλη μάζα των αναπληρωτών το μεταπτυχιακό δεν αποτελεί τυπικό προσόν πρόσληψης με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να δουν τις απολαβές τους να μειώνονται καθώς είναι πιθανό να χάσουν ένα Μ.Κ.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει στις οδηγίες του ότι η απόφαση για την κατάργηση της μισθολογικής αναγνώρισης των μεταπτυχιακών έχει εφαρμογή της από την ημερομηνία ισχύος της (ήτοι από 14-4-2014) και εφεξής.

Το υπουργείο αναφέρει ρητά ότι «επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία οι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, των οποίων δεν έχει κριθεί η συνάφεια των τίτλων αυτών από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια, μπορούν να προσμετρήσουν τους εν λόγω τίτλους για μισθολογική εξέλιξη από την ημερομηνία πρόσληψής τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση οι τίτλοι αυτοί να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψή τους. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω τίτλοι δεν έχουν απαιτηθεί ως τυπικό προσόν για την πρόσληψη, δεν μπορούν να προσμετρηθούν για μισθολογική εξέλιξη».

Μεταξύ των άλλων τονίζεται στις οδηγίες ότι η εν λόγω τροποποίηση αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για την προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού, αφενός του τυχόν χρόνου αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας που έχει στο δημόσιο τομέα και αφετέρου του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που τυχόν κατέχει.

Με τη νεότερη Κ.Υ.Α., από 14-4-2014, για τις προϋπηρεσίες που δεν έχουν αναγνωριστεί θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στις ρυθμίσεις αυτής, δηλαδή δεν απαιτείται πλέον κρίση από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αλλά η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου προϋπηρεσίας πραγματοποιείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού/προσωπικού των οικείων φορέων και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ανατρέχουν στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης συνοδευόμενης από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.