Η επίσημη πλήρης αναγνώριση των Σπουδών από το υπουργείο Παιδείας ολοκληρώθηκε. Συγκεκριμένα, το Κολλέγιο IdEF είναι το μοναδικό Κολλέγιο για το οποίο το υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε, ότι το πτυχίο Νομικής που απονέμεται από το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, είναι επαγγελματικά ισοδύναμο προς τα πτυχία Νομικής των ελληνικών ΑΕΙ, χωρίς επιπρόσθετες εξετάσεις. – Τι λέει, η πρώτη δικηγόρος Αθηνών με πτυχίο Paris13-IdEF κυρία Αλεξάνδρα Παππά; Ξεκίνησα να φοιτώ στο κολλέγιο IdEF το 2009 και αποφοίτησα το 2013. Αμέσως άρχισα να εργάζομαι σε ένα δικηγορικό γραφείο και τον Απρίλιο του 2014, οπότε και άλλαξε ο νόμος ως προς τις προϋποθέσεις εγγραφής στα μητρώα ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας των αποφοίτων αλλοδαπών Πανεπιστημίων, έκανα αίτηση για να εγγραφώ ως ασκούμενη στον ΔΣΑ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους άλλαξε και πάλι ο νόμος και προϋπόθεση πλέον εγγραφής ήταν και κάποιες εξετάσεις επάρκειας στο ελληνικό δίκαιο. Το 2015 και μετά από τεράστιες καθυστερήσεις της εγγραφής μου, κατήγγειλα το γεγονός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσέφυγα στην Ελληνική δικαιοσύνη. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις συνεχίστηκαν, ενώ εκδόθηκαν και αποφάσεις του ΣτΕ βάσει των οποίων όσοι είχαμε αιτηθεί την εγγραφή μας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα έπρεπε ουσιαστικά να γραφτούμε χωρίς εξετάσεις, κάτι το οποίο ο ΔΣΑ δεν εφάρμοσε.

IMG_0341
Αλεξάνδρα Παππά, δικηγόρος Αθηνών
Το 2016, παρά τις αιτήσεις θεραπείας τις οποίες υπέβαλα προς τον ΔΣΑ και οι οποίες αδικαιολογήτως απορρίφθηκαν, παραπέμφθηκα τελικώς σε εξετάσεις επάρκειας τις οποίες πέρασα επιτυχώς με την πρώτη εξέταση, γεγονός δια του οποίου η Επιτροπή Επάρκειας πιστοποίησε ότι, έχω άριστη γνώση Ελληνικού Δικαίου στα Ελληνικά πέραν αυτής του Γαλλικού Δικαίου στα Γαλλικά. Επειδή, κατόπιν τούτου, η Επιτροπή Αξιολόγησης μου αναγνώρισε αναδρομικά την δικηγορική μου άσκηση, πήρα μέρος αμέσως και στις εξετάσεις του Πανελληνίου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων, όπως και όλοι οι πτυχιούχοι των Ελληνικών Νομικών Σχολών, τις οποίες επίσης περάτωσα επιτυχώς  με την πρώτη εξέταση. Πλέον, είμαι Δικηγόρος Αθηνών και αισθάνομαι πολύ υπερήφανη ως η πρώτη δικηγόρος Ελλάδος με τετραετές Εθνικό Γαλλικό πτυχίο νομικής και φοίτηση στο Kολλέγιο IdEF. Σύμφωνα με το Κολλέγιο IdEF, οι πτυχιούχοι του Paris 13- IdEF αισθάνονται πολύ δυνατοί όταν κληθούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους, αλλά συγχρόνως και πόσο αυτές οι γνώσεις/γλωσσομάθεια μετρούν, όταν έρθει η ώρα να δικηγορήσουν ο καθένας «μόνος» του σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο επαγγελματικό στίβο.

Η Σορβόννη αγαπά τους αριστούχους

ΝΟΜΙΚΗ ΣΠΟΥΔΕΣ – Τι λέει, η πτυχιούχος, αριστούχος του ΕΚΠΑ και νυν Δικηγόρος Αθηνών, κυρία Ελεονόρα Ζαμπέρ, για το Μάστερ της Σορβόννης; Η απόφασή μου να κάνω αίτηση για το Master 2 του Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 13 Sorbonne – Cité με φοίτηση στο Γαλλικό Κολλέγιο IdEF ήταν και το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση ενός ονείρου. Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές μου σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία επίσης επιτυχώς και το ΠΜΣ Αστικού Δικαίου, η δυνατότητα που μου παρουσιάστηκε μέσω του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF και δη σε συνδυασμό με την υποτροφία αριστείας της κάλυψης του 100% των διδάκτρων από το IdEF και την ΕΑΝΔΑ, ήταν το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα ενός «άλλου κόσμου», αυτού του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος και εν γένει της γαλλικής παιδείας. Έχοντας λάβει τα πρώτα ερεθίσματα της γαλλικής κουλτούρας διαμέσου της λογοτεχνίας που είχα προηγούμενα διαβάσει, ήθελα να επιβεβαιώσω το ότι το Δίκαιο ενός κράτους αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την φιλοσοφία των ανθρώπων του.

20170914_094621
Ελεονόρα Ζαμπέρ, Δικηγόρος Αθηνών, ΜΔΕ, DEA, Συνεργάτιδα στη Δικηγορική Εταιρεία «ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ»
Πλέον, έχοντας ολοκληρώσει τη φοίτησή μου στο εν λόγω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, νιώθω επιβεβαιωμένη για την επιλογή μου από κάθε άποψη. Καταρχάς, η γνώση ενός Δικαίου όπως το γαλλικό εμπορικό δίκαιο έχει αποδειχθεί μόνο χρήσιμη για την κατάρτισή μου ως νέας δικηγόρου, εφόσον οι κοινές καταβολές των δύο δικαίων και η συνάφειά τους είναι άυλα εφόδια που ήδη αξιοποιώ και θα με βοηθήσουν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Ειδικά δε στην περίπτωσή μου, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συνέβαλαν υπέρ του συγκεκριμένου ΠΜΣ, ήταν η δυνατότητα που μου δόθηκε να μπορώ να φοιτήσω και να φέρω εις πέρας εν τέλει ένα Master του συγκεκριμένου επιπέδου και απαιτήσεων ταυτόχρονα με την επαγγελματική απασχόλησή μου, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να απέχω από την ενεργή δικηγορία, πόσο μάλλον ούσα στο ξεκίνημα αυτής. Φυσικά και η συνύπαρξη αυτή δεν ήταν εύκολη, αλλά συμμεριζόμενη το ότι «τα αγαθά τα αποκτάς με κόπο» προσπάθησα για το καλύτερο και εκ του αποτελέσματος νιώθω μόνο δικαιωμένη. Όπως αναφέρει το Κολλέγιο IdEF, προφανώς και οι αριστούχοι των ελληνικών Νομικών σχολών αγαπούν τη Σορβόννη.

Μάστερ Σορβόννης – Παγκόσμιο πασπαρτού

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ – Τι λέει, ο πτυχιούχος μας Εξάρχου Γιώργος που δραστηριοποιείται τώρα στο Βιετνάμ Τελειώνοντας το δευτεροβάθμιο στάδιο της εκπαίδευσής μου, ήδη μου γινόταν αντιληπτή για το μέλλον μου σαν νεαρός επαγγελματίας, η ανάγκη προσαρμογής σε ένα διεθνές παγκοσμιοποιημένο  περιβάλλον. Οι σπουδές, σαν πολύτιμο εργαλείο εξέλιξης της προσωπικότητας του ατόμου και του φοιτητή, τον πλάθουν βαθιά σε ποιοτικό επίπεδο χωρίς να κρίνουν αυτούσιες το μέλλον του, εμπλουτίζουν αποφασιστικά τη βασική του επαγγελματική φαρέτρα. Τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα αποκομίσει από τη διάρκεια των σπουδών του, ποικίλλουν ανάλογα την επιστήμη και τον κλάδο του φοιτητή. Σπουδάζοντας μια επιστήμη τόσο ευρεία, αλλά και συνάμα τόσο κοινωνική όσο η Νομική, γίνεται αμέσως αντιληπτό το γεγονός ότι η προσωπικότητα του φοιτητή και μετέπειτα νομικού αποτελούν το βασικό επαγγελματικό του εργαλείο και προσόν. Διαλέγοντας κανείς τη Νομική για τις σπουδές του, θα μελετήσει μια κοινωνική επιστήμη που υπηρετεί και διευκολύνει τον άνθρωπο και τις οικονομικοκοινωνικές δομές που διέπουν τις κοινωνίες μας. Επιλέγοντας τη Νομική, ο φοιτητής θα μπορεί σταδιακά να διαλέγει τον τομέα εξειδίκευσής του, προσωποποιώντας τις σπουδές του αλλά και τα προσόντα που θα αποκομίσει. Προσωπικά για τις δικές μου σπουδές, αυτό δεν ήταν αρκετό. Η ανάγκη μου να μπορώ να ανταποκριθώ όχι μόνο στις εγχώριες αλλά κυρίως στις διεθνείς απαιτήσεις της εποχής που ζούμε, με έκανε να επιλέξω το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF.

exarchou
Γιώργος Εξάρχου, M1 Droit des Affaires Paris 13, M2 Droit des Affaires Approfondi Paris 13, M2 Droit Comparé et International des Affaires – Paris 2 ASSAS & University of Economics and Law of Ho Chi Minh City
Έχοντας παρακολουθήσει με επιτυχία τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου πάνω στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων στο IdEF, έγινα δεκτός σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσέφερε το πανεπιστήμιο Paris 2 – Assas σε συνεργασία με το δημόσιο University of Economics and Law of Ho Chi Minh City στο Βιετνάμ, με θέμα το Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο των Επιχειρήσεων. Δεν θα έφτανα ως εδώ εάν το IdEF και η οικογένεια Αμαργιανάκη δεν μου έδιναν την ευκαιρία να παρακολουθήσω το πρόγραμμα τους. Επίσης δεν θα έφτανα ως εδώ εάν το πρόγραμμα που προσφέρουν ήταν εύκολο. Ανήκοντας στην ηπειρωτική οικογένεια δικαίων και αποτελώντας έμπνευση για το ελληνικό, το γαλλικό δίκαιο δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Η παράλληλη μελέτη της γλώσσας όμως, είναι απαραίτητη. Η επιρροή της νομικής επιστήμης σε συνδυασμό με την επιρροή της γαλλικής κουλτούρας και του διαφορετικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ο λόγος για τον οποίο έμαθα να προτιμώ να αυξάνω τον βαθμό δυσκολίας των επόμενων επιλογών μου ,σε αναζήτηση της προσωπικής εξέλιξής μου. Μέχρι χθες βρισκόμουν σε μια κορυφαία σχολή, σε ένα περιβάλλον συναγωνισμού, γεμάτο απαιτήσεις αλλά και ταυτόχρονα ευκαιρίες. Σήμερα βρίσκομαι σε μια από τις κορυφαία αναπτυσσόμενες παγκόσμιες οικονομίες, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο ευκαιρίες αλλά και ταυτόχρονα απαιτήσεις. Όπως σημειώνει το Κολλέγιο IdEF, οι τρίγλωσσες Νομικές σπουδές απετέλεσαν το «Πασπαρτού/ passe-partout» για την παγκόσμια καριέρα του.