Έκτακτα μέτρα προστασίας για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα αντίστοιχα, ενόψει της έντασης του καύσωνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ιδιωτικός Τομέας: Ποιοι θα δουλέψουν με τηλεργασία και πότε επιβάλλεται παύση εργασιών

Εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου –καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Πρόστιμο 2.000 ανά εργαζόμενο για όσους δεν τηρήσουν την υποχρεωτική παύση εργασιών

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η υποχρεωτική παύση εργασιών της ώρες «αιχμής» των υψηλών θερμοκρασιών, ισχύει:

α) Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε εργοδότες περιοχών της χώρας που, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός
σύμφωνα με:

Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) ή η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ – 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery).

β) Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38ο C.

γ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Τηλεργασία

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, δίδεται η δυνατότητα, εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Δημόσιος Τομέας: Τηλεργασία και ευέλικτα ωράρια

Με εγκύκλίο του, το υπουργείο Εσωτερικών περιγράφει τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας.

Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σάκης Αρναούτογλου: Περισσότερα 40άρια τις επόμενες ημέρες

Ακόμα περισσότερα θα γίνουν τα 40άρια τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του Σάκη Αρναούτογλου. Την Πέμπτη αυτά θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά, μακριά από τη θάλασσα.

Στις υπόλοιπες περιοχές, η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 37 με 39 βαθμούς και στο Αιγαίο 35 με 37. Ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες κοντά στη θάλασσα αλλά με υψηλότερες τιμές σχετικής υγρασίας.

Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το εσωτερικό της περιφέρειας.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και στην Κεντρική Μακεδονία. Η θαλάσσια αύρα που θα πνέει θα κρατήσει την θερμοκρασία χαμηλότερα στις ακτές απ΄ ότι στις υπόλοιπες περιοχές, εκεί όπου ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή θα έχουμε την κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας για αυτή την εβδομάδα ενώ οι ιδιαίτερα ξηροί άνεμοι που θα επικρατήσουν θα αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ ρίχνοντας σταδιακά την θερμοκρασία κυρίως στα νησιά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας -της τάξης των 4 με 5 βαθμών Κελσίου- θα παρουσιάσουν και περιοχές στα ηπειρωτικά.