Προ των πυλών είναι το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης, όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης και με αυτό αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. «Παρασκευή και πιθανώς Σάββατο» αναμένει την κορύφωση του καύσωνα ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξης:

  1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.
  2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
  3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).
  4. Στα θετικά της υπόθεσης είναι:

α. Οι θαλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣΜε το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να…

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, July 9, 2023

β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη – Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.

Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας.

Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα.

Ακολουθούν χάρτες όπου εντοπίζουμε τη μέγιστη ένταση του φαινομένου θερμοκρασιακά παραθέτοντας τόσο τις μέγιστες, αλλά και ελάχιστες θερμοκρασίες…

«Παρασκευή και πιθανώς Σάββατο η κορύφωση του καύσωνα»

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει σε ανάρτησή του: Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σας παρουσιάζω τις θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑΜπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Sunday, July 9, 2023

Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.

Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες. Ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 44-45°C.

Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°C. Τότε ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πιθανότατα πάλι την ανηφόρα.

ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση.

Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει “κλειδώσει”. Έστω και μια μοίρα αλλαγή στην κατεύθυνση του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και τις περιοχές που αυτές θα σημειωθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνονται εκτιμήσεις η προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τελικά ορισμένες διαφοροποιήσεις».

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σημειώνει: «Για τον επερχόμενο Αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:

-Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Η θερμική πίεση στα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλη. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από 30 βαθμούς.

-Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο , την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων.

Για τον επερχόμενο Αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:-Η επιθετικότητά του το διήμερο…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Sunday, July 9, 2023

-Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών.

Ενδεικτικά η θερμοκρασία:
(Τα στοιχεία όταν χρειάζεται θα επικαιροποιούνται)
Τετάρτη
Θεσσαλία 40
Βόρεια Ελλάδα 40-41
Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
Ρόδος 40
Νησιά 37-38
Αττική 38
Θεσσαλονίκη 36
Πέμπτη
Θεσσαλία 42-43
Βόρεια Ελλάδα 41-42
Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
Πελοπόννησος 40-41
Ρόδος 40
Νησιά 38
Αττική 40
Θεσσαλονίκη 39
Παρασκευή-Σάββατο
Θεσσαλία 44-45
Βόρεια Ελλάδα 44-45
Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
Πελοπόννησος 44-45
Ρόδος-Κρήτη 42
Νησιά 39-40
Αττική 42-43
Θεσσαλονίκη 42-43