Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μίλησε στους σπουδαστές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και τους  καταρτιζόμενους  των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού. 

Σπουδαστές και εκπαιδευτικό προσωπικό από την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, από τα ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Ρόδου, Αναβύσσου, Κέρκυρας, Γαλαξειδίου, Ηρακλείου, Πελοποννήσου, Αλεξανδρούπολης και από τις Σχολές Ξεναγών  Αθηνών,  Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ρόδου και  Κρήτης, συμμετείχαν διαδικτυακά  στην εκπαιδευτική δράση.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στηρίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τον αγώνα για την προστασία των παιδιών.

Η Έλενα Ράπτη ,αναφέρθηκε στα μηνύματα της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης και στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τα ενημερωτικά εργαλεία που στοχεύουν στον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής βίας.

Επιπλέον, μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, που στοχεύει στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, στη μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν και στην αύξηση των περιστατικών, που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δημιουργούμε διαδικασίες και  προϋποθέσεις προστασίας των παιδιών στην πράξη και αποκτά η χώρα κατάλληλες υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται πλήρως. 

Ο Λάζαρος Γρηγοριάδης,  εκπρόσωπος του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μίλησε για την αντιμετώπιση του φαινομένου.