Η εύθραυστη οικονομική ισορροπία που δημιούργησαν σωρευτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, φέρνει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας αντιμέτωπους με ένα δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγώντας τους στην αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και στην παύση πληρωμών, ενώ αυξάνεται η αγωνία και το άγχος τους για την επόμενη ημέρα.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που νέοι άνθρωποι έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκα χρέη, για δάνεια τα οποία δεν έχουν λάβει οι ίδιοι, αλλά οι γονείς τους (οικογενειακά βάρη) και την αποπληρωμή των οποίων έχουν αναγκαστικά αναλάβει στο πλαίσιο Γονικών Παροχών τις οποίες έχουν λάβει.

Επιπροσθέτως, σημαντικό ποσοστό οφειλετών είναι εκείνοι που υπέγραψαν ως εγγυητές σε Δάνεια φίλων ή συγγενών, μη γνωρίζοντας τις νομικές συνέπειες της υπογραφής τους και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι νομικών ενεργειών που διενεργούνται εις βάρος τους.   

Με την εισαγωγή του νόμου 4738/2020 στην ελληνική έννομη τάξη άλλαξαν  σε μεγάλο βαθμό οι διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά κυρίως η ουσιαστική και πραγματική έννοια της Πτώχευσης, η διαδικασία της οποίας δεν θα πρέπει πλέον να τρομοκρατεί τους οφειλέτες, καθώς ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, μπορεί να αποβεί υπό προϋποθέσεις σε ένα χρήσιμο εργαλείο απέναντι στα οικονομικά αδιέξοδα και την αρχή για την δημιουργία μιας νέας επαγγελματικής πορείας χωρίς χρέη, ειδικά στις περιπτώσεις πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου.      

Ο νέος νόμος, ο οποίος έχει και τον τίτλο δεύτερη ευκαιρία, δύναται να αποτελέσει δεύτερη ευκαιρία για την απαλλαγή χρεών  για ένα σημαντικό ποσοστό οφειλετών, ειδικά όσων έχουν εξαιρετικά υψηλές οφειλές και δεν έχουν ακίνητη περιουσία. 

Η διαδικασία παροχής 2ης ευκαιρίας μπορεί να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο πολλών συμπολιτών μας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους, έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, διαχειριστές δανείων και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές), εφόσον δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών ή δεν έχουν κανένα τρόπο να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ή έχει αποτύχει η εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών τους.

Άδειο πορτοφόλι

Επιπροσθέτως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πλέον με τον νέο νόμο ακόμα και στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ακίνητη περιουσία, μετά την ρευστοποίηση αυτής, διαγράφονται πλέον τα χρέη του, ενώ με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες γινόταν πλειστηριασμός, αλλά μετά εξακολουθούσε να οφείλει το υπόλοιπο ποσό το οποίο δεν είχε καλυφθεί από το ποσό του εκπλειστηριάσματος. 

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση περί υπαγωγής στο νέο Πτωχευτικό Νόμο καθώς και οι διαδικασίες για την ορθή υπαγωγή απαιτεί τη συνδρομή ενός έμπειρου δικηγόρου, ο οποίος θα μπορεί να σταθμίσει και να ελέγξει τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν και να προτείνει στον πελάτη του την πιο συμφέρουσα για αυτόν λύση ή την ρύθμιση των οφειλών του με άλλες διαδικασίες πέραν της πτώχευσης, όπως η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ή τη διαμεσολάβηση.

Για να κηρυχθεί ο οφειλέτης σε πτώχευση πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών, δηλαδή να «αδυνατεί να εκπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του κατά τρόπο γενικό και μόνιμο». 

Για τις πτωχεύσεις «μικρού αντικειμένου», ειδικότερα, υπάρχει, εκτός αποδείξεως του αντιθέτου, τεκμήριο (αναλογικά από το α. 77§2) παύσης πληρωμών για τον οφειλέτη «όταν δεν καταβάλλει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 60% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ». 

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.  

Αρμόδιο Δικαστήριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο στον τόπο κατοικίας του φυσικού προσώπου και για μικρού αντικείμενου πτωχεύσεις το Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του οφειλέτη.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαχθεί σε τρία (3) έτη μετά την κήρυξη της πτώχευσης ή την εγγραφή στο Η.Μ.Φ., στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν διαθέτει περιουσία ή διαθέτει περιουσία μικρής αξίας, η οποία και θα ρευστοποιηθεί κατά την πτώχευση. Υπό προϋποθέσεις,  υπάρχει και η δυνατότητα απαλλαγής στο ένα (1) έτος (α. 92 § 3).

Η απαλλαγή του οφειλέτη αφορά οφειλές ατομικές (δηλαδή βεβαιωμένες στον ΑΦΜ του οφειλέτη) ή οφειλές από συνυπευθυνότητα (δηλαδή βεβαιωμένες στον ΑΦΜ τρίτου προσώπου, για την καταβολή των οποίων ο οφειλέτης ευθύνεται εις ολόκληρον με το πρόσωπο αυτό), οι οποίες ανάγονται σε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, ανεξαρτήτως  χρόνου έκδοσης του νόμιμου τίτλου είσπραξης και ανεξαρτήτως αν οι οφειλές έχουν αναγγελθεί ή όχι. 

Η δικηγορική εταιρεία ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ μέσω του άρτια καταρτισμένου νομικού τμήματος της, δύναται να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμβουλο για κάθε οφειλέτη που επιχειρεί την Υπαγωγή του στην διαδικασία της 2ης Ευκαιρίας, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλές υποθέσεις επιτυχών Πτωχεύσεων, εξασφαλίζοντας την ορθότητα των ενεργειών που απαιτούνται και την επιτυχή ολοκλήρωση αυτών.