Πάνω από 1.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασαν στους πληγέντες από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Οι τεράστιοι τόνοι συγκεντρώθηκαν από όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίοι, μετά από συνεννόηση με την τουρκική πλευρά, έσπευσαν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά για τους πληγέντες.

Μέχρι σήμερα 35 μεγάλες νταλίκες μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως κλινοσκεπάσματα και σκηνές σε Κωνσταντινούπολη και Άδανα. Η τεράστια αυτή αλυσίδα αγάπης κλείνει με τη μεταφορά των τελευταίων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας από όλη την Ελλάδα με προορισμό τη Συρία, μέσω Βηρυτού.

Η πανελλαδική προσπάθεια που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τους δήμους όλης της χώρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις ερχόμενες μέρες. Μέρος του τεράστιου όγκου της βοήθειας, σε υλικά ρουχισμού, που δεν προωθήθηκαν στην Τουρκία, στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Όλη η προσπάθεια εξ αρχής πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΥΠΕΞ και των τουρκικών προξενείων σε Αθήνα και Κομοτηνή.

Τρία φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Η συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Τουρκίας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως «στα δύσκολα, οι λαοί μας οφείλουν να είναι ενωμένοι και να επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, γίνεται και τώρα και ελπίζω πραγματικά, να μη χρειαστεί στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, κι αυτή τη φορά, η αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Τίποτα από όσα έγιναν ωστόσο, δε θα ήταν εφικτά χωρίς την ανιδιοτελή προσφορά των συμπατριωτών μας από όλη την Ελλάδα».

Σχετική ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ η πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Τουρκίας.