Για εμπαιγμό της κοινωνίας και των γιατρών από τα αρμόδια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου υπουργεία, κάνουν λόγο τα μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και για το λόγο αυτό αποφάσισαν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου να εφημερεύει μόνο κατά τις προγραμματισμένες εφημερίες του και όχι άλλες ημέρες.

Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για την υπερωριακή τους εργασία εδώ και μήνες, ενώ δεν λαμβάνουν αμοιβή για τις επιπλέον εφημερίες που πραγματοποιούν. Αποτέλεσμα αυτού, από την αρχή του νέου έτους, οι γιατροί του ΕΣΥ-μέλη της Ένωσης να μην εργάζονται υπερωριακά ούτε να κάνουν εφημερίες, κάτι που οδηγεί στην υπολειτουργία του νοσοκομείου.

Θα εκτελούνται μόνο οι εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή 5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας ή 6 ενεργείς.

Αυτό μεταφράζεται ως εξής:

* ΜΕΘ ώς τις 18 Ιανουαρίου,
* Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ώς τις 24 Ιανουαρίου,
* Παθολογική ώς τις 24 Ιανουαρίου,
* Ορθοπεδική ώς τις 24,
* Μικροβιολογικό ώς τις 18,
* Αξονικός ώς τις 18,
* Χειρουργική ώς τις 18 κ.λπ.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, θα ενημερωθεί το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών στα Νοσοκομεία Α´ Ζώνης μετά την εξάντληση του ορίου εφημέρευσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς και οι κάτοικοι και η θεσμική ηγεσία του νομού.

«Κανείς από μας δεν είναι στο ΕΣΥ για επαιτεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν για να καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες των ασθενών. Εφημερεύουν, επίσης, γιατί δεν επιβιώνουν με το μισθό πείνας που πληρώνει το ΕΣΥ και τα χρήματα αυτά συμπληρώνουν το λειψό εισόδημά τους. Η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση.
πηγή: agorapress