Σε δύο εγκυκλίους που εξέδωσε  ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, περιγράφονται οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις δημοτικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για την ομαλή λειτουργία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους Δήμους θα πρέπει να αναρτηθούν οι νέες πινακίδες των Δήμων που προέκυψαν μετά τις αλλαγές λόγω του «Καλλικράτη» στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του δήμου, στα κεντρικά καταστήματα των συνενούμενων δήμων με επιπρόσθετη αναφορά της Δημοτικής Ενότητας (πχ Δήμος Τρικκαίων, Δημοτική Ενότητα Κόζιακα) και σε όποια καταστήματα των άλλων υπηρεσιών του δήμου είναι εφικτό.

Ακόμα κρίνεται απαραίτητο να διασφαλιστεί, ότι ο χώρος συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι επαρκής για τις ανάγκες του νέου, μεγαλύτερου δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε θα πρέπει να βρεθεί άλλος δημοτικός χώρος κατάλληλος για τις συνεδριάσεις.

Επίσης πρέπει να προμηθευτούν τις σφραγίδες του νέου Δήμου, όπως και τα απαραίτητα τροποποιημένα
έγγραφα με το όνομα του νέου Δήμου. Το ζήτημα χρειάζεται να ρυθμιστεί με συνομιλίες των τωρινών δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις μέχρι τις 22 Δεκεβρίου είναι παρόμοιες και σχετίζονται επίσης με την ανάρτηση των νέων πινακίδων, το χώρο συνεδριάσεων και τη προμήθεια σφραγίδων και τροποποιημένων εγγράφων με το όνομα της Περιφέρειας.