Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στο ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Ρόδου. Υπενθυμίζεται πως το μηχανοκίνητο σκάφος μήκους 15 μέτρων στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 άτομα βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα, 38 ναυτικά μίλια νοτίως της Ρόδου.

Οι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από τρεις ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Αν και σύμφωνα με αρχικές μαρτυρίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν 80, τελικά ο αριθμός δεν είναι εξακριβωμένος. Μέχρι αργά χθες, από παραπλέοντα δεξαμενόπλοια και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν διασωθεί 29 άτομα, με την επιχείρηση να εκτυλίσσεται υπ’ ευθύνη του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) του Λιμενικού.

Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι.

Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές λιμενικές και στρατιωτικές αρχές, να πάρουν μέρος στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διάσωση μεταναστών, που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου.

Το πρωί της Τετάρτης διασώθηκαν 29 άτομα, ωστόσο έκτοτε δεν έχει βρεθεί κάποιος άλλος ναυαγός. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν περί τα 80 άτομα, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη λέμβο βρίσκονταν περίπου 60.

Στο βίντεο από την επιχείρηση διάσωση, διακρίνεται το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας. Οι σωστικές δυνάμεις από το ελικόπτερο φτάνουν τον ναυαγό με σκοινί και τον ανεβάζουν στο ελικόπτερο.

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό Λιμενικό Σώμα, δεν έλαβαν καμία απάντηση. Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης, έρευνας και διάσωσης.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.