Σκληρά, αλλά αληθινά λόγια και μια απίστευτη μαρτυρία κατέθεσε ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης, που έδωσε τη μάχη του με τις φωτιές στο Πανόραμα Παλλήνης, αψηφώντας τους κινδύνους και μίλησε στην κάμερα του OPEN.

Ο εν λόγω άνδρας που μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του προσπαθούσαν μέσα από δασικούς δρόμους να αναχαιτίσουν τις φλόγες που πλησίαζαν σε σπίτια χωρίς να μασάει τις κουβέντες του είπε αυτό που αντίκρισε με τα ίδια του τα μάτια: Σπίτια μέσα στα δάση, με πισίνες, που κανένα όμως δεν διαθέτει πυροσβεστική αντλία καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν φροντίσει ή αμέλησαν από αδιαφορία να εφοδιαστούν με μία.

Πράγμα οξύμωρο για τον ίδιο κρίνοντας από τον συνδυασμό που κάνει ανάμεσα στα ποσά που γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζονται για να χτιστεί μαι τέτοια κατοικία και το έξοδο που χρειάζεται να κάνει ο κάθε ένας από αυτούς τους ιδιοκτήτες για να προμηθευτεί με ένα τόσο χρήσιμο και πολύτιμο αντίκειμενο.

«Εγώ θέλω να επισημάνω το γεγονός, ότι όλα αυτά τα σπίτια που φτιάχτηκαν μέσα στα δάση, δεν έχει φροντίσει κανείς, ενώ μπήκα σε σπίτια με πισίνα δεν έχει ούτε έναμια πυροσβεστική αντλία που κάνει 350 ευρώ» είπε αρχικά ο εθελοντής δασοπυροσβέστης, ο οποίος στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου, γιατί δεν είχαν τα μέσα οι άνθρωποι».

Ανέφερε δε στη συνέχεια: «Δεν ξέρω κατά πόσο είναι φρόνιμο που η Πολιτική Προστασία εκκένωσε τα σπίτια, γιατί όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, θα μπορούσαν να τις είχαν σβήσει με ένα απλό λάστιχο. Γενικότερα υπάρχει θέμα πρόληψης. Δεν επιτρέπει το δασαρχείο να απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά και τους κορμούς ανά τα χρόνια που κάνουμε αιτήσεις και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική οργάνωση».